Wethouder staat stil bij herinneringsmonument

HOLTEN/RIJSSEN – Op woensdag 2 maart is het monument ter nagedachtenis aan het levenloos geboren kind op begraafplaats ’t Lenfert in Rijssen geplaatst. Wethouder Jan Aanstoot stond hier deze middag bij stil.

Behoefte aan “een plek om te bezoeken”
Het monument is gemaakt van natuursteen met de tekst “Ter nagedachtenis aan het levenloos geboren kind”. Voor de locatie is gekozen voor een plek bij de ingang van de algemene begraafplaats vanaf de Knottenbeltlaan.

Wethouder Jan Aanstoot spreekt zijn waardering uit voor deze schenking: “De beheerders van de begraafplaatsen gaven al met regelmaat aan dat dat de behoefte aan een gedenkplek er zeker is. Zij krijgen namelijk vaak de vraag of er een herdenkingsmonument voor levenloos geboren kinderen aanwezig is. Dit was tot nu toe niet het geval. Vanaf vandaag is er aan deze grote wens voldaan”.

Een gedenkplek biedt ouders die hun kind al voor de geboorte hebben verloren, een plek om hierbij stil te staan. Afhankelijk van de duur van de zwangerschap is er namelijk niet altijd sprake van dat een kindje begraven wordt. Daardoor is voor veel ouders geen specifieke plaats voor het herdenken van hun kindje aanwezig. Het monument is daarom een herdenkingsmonument voor alle ouders die deze trieste situatie mee moeten maken, zowel recent als misschien al jaren geleden.

Geschenk aan de gemeente Rijssen-Holten
Het monument is geschonken aan de gemeente Rijssen-Holten, met de wens deze te plaatsen op begraafplaats ’t Lenfert in Rijssen. De schenker (die er voor heeft gekozen anoniem te blijven) hoopt dat door deze mogelijkheid meer mensen in staat gesteld worden hun geliefde te kunnen herdenken en hun verlies een plek te kunnen geven.

(Bij de foto: wethouder Jan Aanstoot legt bloemen bij het monument, samen met Johan Nijzink (voormalig beheerder van de begraafplaats en nauw betrokken bij het plaatsen van dit monument)).

Reacties zijn gesloten.