Tweemaal Kerstvaria bij Dondertman

0

HOLTEN/ ESPELO – Voor alweer de zevende maal verzorgt Kinderboerderij Dondertman Kerstvaria. Na het succes van de Levende Kerststal is de populariteit van dit evenement eveneens aanzienlijk. Het bezoekertal neemt dan ook jaarlijks toe.
Evenals vorig jaar staat het evenement tweemaal op de kalender: zondag 21 en vrijdag 26 december. Beide keren van 11:30 – 17:30 uur. De ingang bevindt zich tijdens die dagen iets verderop bij de hooiberg.
Kerstvaria is een mix van een kerst- en een winterfair. Specifiek gericht op het hele gezin en met een grote  verscheidenheid aan onderdelen, variërend van de kerststal tot en met sneeuwballen gooien en een winterse fotoshoot. Op vertoon van hun kaart hebben donateurs met totaal maximaal 5 personen gratis toegang. Individuele bezoekers betalen de normale entreeprijs van 2 euro (vanaf 2 jaar). Voor sommige onderdelen van het evenement wordt wel een (bescheiden) vergoeding gevraagd. Er is ruime gratis parkeergelegenheid en het gehele terrein is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Sfeerverlichting
Naast de kerstfair in een sfeervol ingerichte tent op het terras, is de kerststal natuurlijk een belangrijk element in het geheel. Dit jaar vindt men de stal direct achter de zandbak ter hoogte van de ezelwei. In de kerststal uiteraard Jozef, Maria, de wijzen, engel Gabriël en de kribbe met het kind. De os en de ezel hebben een plekje ernaast. Topper van het evenement is ook de sfeerverlichting in het bos achter op het terrein waar ook de vogelverblijven zijn. Bij het invallen van de duisternis is de wandelroute daar prachtig verlicht met kaarsen. Een telkens weer indrukwekkend tafereel en voor velen wellicht een moment van bezinning in deze drukke en zorgelijke tijd. De kaarsen worden normaal aangebracht in de hoop dat de boswandeling wel mogelijk is. Mocht zich een nieuw geval van vogelgriep voordoen, dan blijft echter de kans dat dit onderdeel vervalt.

Nieuw
Naast bekende onderdelen, kent Kerstvaria dit jaar enkele nieuwe onderdelen. Zo bieden de midwinterhoornspelers naast hun optreden kinderen de gelegenheid eens te proberen op het instrument te blazen. Geen kleinigheid, want dat het een speciale techniek vereist zal menigeen snel duidelijk worden. Onder voorbehoud kan men ook de kunst van het midwinterhoorn maken bewonderen.
In de ezelwei verzorgt Jolanda Waanders demonstraties met pony’s. Kinderen worden door haar gecoacht om op die manier meer zelfvertrouwen te krijgen, sociale vaardigheden aan te leren en om zonder angst, ongedwongen, met pony’s om te gaan.
In navolging van voorgaande jaren is er beide dagen ook live muziek. De sonore klanken van midwinterhoornblazers worden afgewisseld met koormuziek. Zondagmiddag 21 december wordt dit laatste verzorgd door mannenkoor Germania uit Heeten dat geregeld hoge ogen gooit met hun optredens. Naast populaire muziek beschikt dit gezellige koor ook over een uiteenlopend repertoire aan kerstnummers. Op Tweede Kerstdag zingt ’s middags het gemengd vierstemmig koor NooTzaak uit Markelo, gevolgd door een koortje uit Dijkerhoek.

Op het grote terras biedt een gezellige tent onderdak aan de traditionele kerstfair. Er is van alles verkrijgbaar, variërend van houten boompjes tot sieraden en tweedehands verkoop van (kerst)artikelen. Kinderen kunnen er bovendien meedoen met een workshop cupcakes van vogelvoer. Onder het toeziend oog van een van de Dondertman-vrijwilligers mogen ze buiten op het terras voor een bescheiden bedrag ook broodjes (af)bakken. Met een worstje ertussen een ware lekkernij! Jong en oud kan zich achter in de horecaruimte van het Boshuus tegen een bescheiden vergoeding weer laten vereeuwigen in een prachtig decor van een besneeuwde bosweg dat de sfeer uitstraalt van een Anton Pieck-prent. Om het plaatje in de sfeer van kerst compleet te maken zijn er kerstmutsen beschikbaar.
In de knuffelwei neemt de kerstman bezoekers mee in zijn arrenslee en kunnen in de weide achter de hooiberg ezelritjes worden gemaakt. Op het plein bij het knuffelhuis staat een grote sneeuwpop en kunnen kinderen een poging wagen om sneeuwballen door de gaten in het bord te gooien. En op de veranda van het Boshuus kunnen ze iets wat hun bezig houdt op een ster schrijven om die vervolgens in de wensboom te hangen.

Voor de inwendige mens is er van alles. Natuurlijk de gebruikelijke warme dranken en snacks, maar ook warme chocolademelk, Glühwein, oliebollen en poffertjes.
Tijdens de kerstvakantie is Dondertman tot en met zondag 4 januari dagelijks open van 10:00 tot 17:00 uur. Alleen Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag blijft de poort gesloten. Meer informatie op http://www.kb-dondertman.nl.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.