Tranen van vreugde na goud van kleinzoon Mark

Holten – Met een stralende lach wordt de deur open gedaan.

Een welkom in onvervalst Holtens dialect. “Dat Hollands, dat ligt me niet zo.” Oma Tuitert (86), van de kleine Schreur, heeft geen minuut gemist van de gouden race van haar kleinzoon Mark. “Ik vind het zo mooi, dat mijn zoon Gerrit en de beide broers, Rob en Bas dit alles van zo dichtbij mogen meemaken.” De ene buurvrouw vertrekt terwijl de andere binnenkomt.

Dan gaat voor de zoveelste keer de telefoon. Zij was al tevreden met de vijfde plaats van Mark op de duizend meter. “Goud op het koningsnummer, wie kan dat nou verwachten?” Zij heeft die gouden race intens meebeleefd. Helemaal in haar eentje zit ze die nacht bij de TV. Als Mark moet rijden heeft ze het niet meer van de spanning. “Zou hij het vol houden?”. Tijdens de laatste ronde staat ze gespannen voor de TV. Wat een geweldige tijd. “Ík zat in spanning te kijken naar de laatste ritten en Mark ook.” Als dan na de laatste rit van Shani Davis blijkt dat haar eigen kleinzoon Mark het goud heeft gewonnen komen de tranen van vreugde. “Het is maar goed dat ik alleen was” zegt ze, zich verontschuldigend.

Mark heeft ze nog niet gesproken, maar zoon Gerrit heeft gebeld. Hij en zijn zoons genieten van de geweldige ambiance en de bijzondere omstandigheden in Vancouver. Het is één en al feest. Zij is blij dat ze zulke goede kontakten heeft met de drie gebroeders. Ze komen regelmatig bij oma. Mark, uiteraard minder in verband met zijn toch wel strenge schaatsleven. Zij heeft genoten van de trouwdag van Mark in Heerenveen. Eerst zou ze niet mee gaan, omdat ze dacht dat het veel te koud zou zijn. “Gelukkig ben ik toch meegegaan. Ik heb er van genoten. Het was de eerste keer dat ik in een hotel heb geslapen.” Volgens oma Tuitert lijkt Mark echt op zijn vader. Een geweldig doorzettingsvermogen. Vader Gerrit Tuitert heeft ook de Elfstedentocht gereden en deed mee aan de triatlon in Holten. Op een gewone fiets en tijdens de wedstrijd nog even thuis een boterham op de vuist, brengt hij deze wedstrijd tot een goed einde. Zij blijft onder alles heel nuchter.

Haar ogen stralen als ze zegt: “Ik ben een gewone boerenvrouw, ik word er niet zo veel anders van, maar hier kan ik nog intens van genieten.” De familie komt 3 maart weer thuis. “Wat mooi hè die omhelzing van Mark met prins Willem Alexander.” Die onvermoeibaar stralende glimlach verschijnt weer op haar gezicht.” Zij schildert Mark af als een boerenzoon. “Echt boeren zat er niet in maar hij heeft nog wel leren melken.” Daar gaat de telefoon al weer. Iedereen feliciteert haar. “Het is mooi, heel mooi”, hoor je haar zeggen. Ireen Wüst heeft ze toch maar overgeslagen. TV Oost en SBS zijn geweest. Het is één al drukte. Zij gaat zeer zeker kijken naar de ploegachtervolging. De beroemdste oma van Nederland kijkt me met dezelfde lachende pretogen aan als die van zijn beroemde kleinzoon

4 Reacties
 1. Ja zegt

  Laatste zin: als die van [b]zijn[/b] beroemde kleinzoon? Moet “haar” zijn, wellicht 🙂

 2. Ja zegt

  Laatste zin: als die van [b]zijn[/b] beroemde kleinzoon? Moet “haar” zijn, wellicht 🙂

 3. Mans zegt

  Volkomen gelijk

 4. Mans zegt

  Volkomen gelijk

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer