SCNH op zoek naar schilderijen

0

HOLTEN – De Stichting Collecte Nagelhout Holten (SCNH) is naarstig op zoek naar schilderijen die bij verlotingen door dokter Nagelhout onder de bevolking terecht zijn gekomen.

Met die doeken en de verhalen achter de werken wil de stichting een tijdelijke expositie inrichten tijdens de opening van het Kulturhus in Holten. De opening van dit gemeenschapsgebouw aan de Smidsbelt staat gepland voor eind 2010.

Nagelhout hield de verlotingen om zo kunst en ‘het publiek’ met elkaar in contact te brengen. Vermoedelijk hebben door de verlotingen ook veel mensen van buiten Holten een Nagelhout-schilderij in hun bezit gekregen.

Volgens kunsthistorica Roel Smit-Muller werden bij de verlotingen van Nagelhout minstens vijf schilderijen per keer vergeven. “Later werden ook grote landelijke verlotingen gehouden.

We hebben nu al tien tot twintig werken getraceerd. De verlotingen werden in de jaren ’50 gehouden en de schilderijen zijn nu in het bezit van de kinderen van degenen die de werken toen kregen. We zijn met name op zoek naar de schilderijen van kunstenaars die op initiatief van Nagelhout in Holten verbleven.” Maar ook werken van kunstenaars die dankzij de Holtense huisarts naar Frankrijk konden zijn volgens Smit-Muller welkom.

Wie een schilderij heeft dat aan de Nagelhoutcollectie is verbonden, wordt verzocht contact op te nemen met Jan Willem Lubberhuizen (0548)-362629 of [email protected]

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.