Salland centraal

HOLTEN – De door u en uw medestanders in gang gezette promotie van ons Salland dient te worden voortgezet en ondersteund. Het zijn van een Sallander moet vooral ook in de steden Zwolle en Deventer extra gepromoot worden.” Gerrit van Tongeren uit Deventer stuurt een brief met deze beginregels naar de stichting Sallandus.

Van Tongeren reageert daarmee op de serie die Sallandus op Salland Centraal startte om achter officiële of juist officieuze brugnamen over het Overijssels Kanaal te komen. Maar hij ziet meteen ook allerlei andere acties om Salland te promoten, waaronder die van de Stichting Sallands Erfgoed in de Stentor en de Stichting Kostbaar Salland van drie Sallandse gemeenten.

Van Tongeren: “Uit een rapport van de gemeente Diepenveen (1976) blijkt, dat het Sallandse recht in vroegere jaren zich uitstrekte over een gebied tussen Holten, Hardenberg en Emmeloord, doch helaas kwam het nooit tot een Sallandse eenheid, terwijl in Twente wel een eenheid ontstond. Daar aasden ze zelfs op verdere uitbreiding ten koste van Salland.”

“In de zestiende eeuw verklaarde men in Salland dat Bathmen, Holten en Hellendoorn bij Salland zouden horen, maar in de praktijk blijkt dat Twente onder stilzwijgen Hellendoorn en Nijverdal tot zich heeft getrokken, alhoewel dit nergens vast ligt. Bij de gemeentelijke herindeling werd Holten samengevoegd met Rijssen en Twente maakte er snel gebruik van de vroegere gemeente Holten bij Twente onder te brengen. Zie allerlei aanduidingen zoals het aanbrengen van de fietsroute door Holten onder de naam van Twente-route.”

“Gelukkig zijn er Holtenaren die bezwaar maken tegen deze dingen. Sommige Holtenaren wilden achteraf liever bij Bathmen (ook Salland) horen. Wij als Sallanders zullen attent moeten blijven op de activiteiten van Twente. Het is opmerkelijk hoe Twente zich op allerlei gebied op de eerste plaats wil zetten. Dat was in het verleden zo, maar dat is niet veranderd tot het arrogante aan toe. Denk maar eens aan een uitlating als ‘de rechtsstaat van Republiek Twente’ en het inrichten van een ‘Twentse Ambassade’ in Amsterdam.”

“We moeten Salland promoten, waar dit ook maar kan. Wat dacht u van een FC Salland?” 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer