Rietsubsidie

HOLTEN – De gemeente trekt dit jaar ruim 13.000 euro uit voor zogeheten rietsubsidies. Het geld wordt verdeeld onder twintig huiseigenaren die binnenkort een rieten dak op hun woning in het buitengebied gaan vervangen.

Bij de gemeente zijn twintig aanvragen voor een rietsubsidie binnengekomen. Ze worden dus allemaal gehonoreerd. Dat betekent dat elke woning voor het nageslacht moet worden bewaard. Het zijn optrekjes in het buitengebied van ‘esthetisch culturele waarde’ of panden ‘met een ‘harmonische ligging in een waardevol landschap’. Een voorbeeld daarvan is de boerderij aan de Aalpolsweg 11, aan de es bij Holten.

Het beschikbare budget voor de rietsubsidies bedraagt 13.200 euro. De totale oppervlakte van de twintig rieten daken is een kleine 2200 vierkante meter. De gemeente geeft dus zes euro subsidie per vierkante meter.

Volgens de Vakfederatie Rietdekkers geldt in 2009 voor een rieten dak een gemiddelde prijs van 91 euro per vierkante meter, exclusief btw.

De twintig rieten daken verkeren in slechte staat, want alleen dán wordt subsidie gegeven.

Herstelwerkzaamheden na stormschade, brand en andere calamiteiten worden niet gesubsidieerd. Die zijn namelijk te verzekeren. Dat de gemeente de aanvragen nauwlettend controleert, heeft één van de aanvragers ondervonden. Hij had dertig vierkante meter te veel opgeven en krijgt daarom minder subsidie.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer