Programma Stichting Jumelage

0

HOLTEN – De Stichting Jumelage Rijssen-Holten wil ook in 2011 interessante projecten blijven aanbieden in de contacten met de partnersteden Steinfurt en Winterberg.

Het ontwikkelen van een Europese samenleving, waarbij door een intensief programma van economische, culturele en sportieve wederzijdse contacten alle burgers van de lidstaten profiteren van de uitkomsten van een zich vernieuwende Europese samenleving, bewijst in toenemende mate haar waarde. Hierbij gaat het niet om de politieke communicatie en wetgeving, maar in de eerste plaats om de positieve impulsen van de onderlinge contacten tussen de inwoners van de partnersteden. Aldus voorzitter Jan Koelemaij bij de presentatie van het jaarprogramma.

Activiteiten in het afgelopen jaar.
In 2010 waren er een reeks van contacten waarbij over en weer sprake was van activiteiten die pasten in het kader van een zogenaamde Partnerstädte gedachte. Zo brachten onder andere de Landwirte uit Steinfurt-Borghorst in  juni een werkbezoek aan hun collega’s in Dijkerhoek en Rijssen, ging het Holtens Gemengd Koor op concertreis naar Burgsteinfurt en  namen leerlingen van de Realschule uit Borghorst op uitnodiging van hun leeftijdgenoten van het Pius X College, vestiging Rijssen , deel aan het Straatfestival in september.

EUREGIO, de Stichting Jumelage en gemeente bevorderen de Europese gedachte door een congres in oktober 2011.

In 2010 werd een begin gemaakt met het voorbereiden van een congres tussen Nederlandse en Duitse partnergemeenten uit de regio.

Het congres over ”grensoverschrijdende  activiteiten” op het gebied van economische, culturele, sportieve en onderwijskundige activiteiten zal met de titel  Bouwstenen voor Europa op 6 oktober 2011 in samenwerking met de gemeente en onder auspiciën van het EUREGIO Mozerprogramma in het Parkgebouw in Rijssen plaatsvinden.

Een belangrijk evenement waarbij gemeenten, het bedrijfsleven en het voortgezet onderwijs zullen worden betrokken en prominenten van beide zijden van de grens hun visie en ervaringen zullen uiwisselen, respectievelijk zullen delen.

2011.Een jaar met veel nieuwe initiatieven. Een korte selectie uit de geplande activiteiten.

Jongeren, jeugd, sport en muziek.

In de opzet van het programma van 2011 zal er weer veel aandacht zijn voor de jeugd en het onderwijs.

De Hervormde Jeugdraad bereidt zich voor op een uitwisselingsweekend naar Winterberg en voor de scholen van voortgezet onderwijs staan diverse uitwisselingsactiviteiten op het programma passend in voorbereiding van de studiebijeenkomst in oktober 2011.

De Muziekschool Rijssen brengt op 2 juli 2011 een uitwisselingsbezoek aan de Musikschule in Borghorst. De Stichting Jumelage ondersteunt ook deze belangrijke culturele activiteit.

Junioren van Exelsior’31 gaan op bezoek bij de voetballers van Preussen Borghorst en ook Blauw Wit uit Holten verwacht een aantal jonge Duitse spelertjes bij het Meester Knijff toernooi in mei.
 
Bagnoconcerten.
De stichting is aangenaam verrast met de toenemende belangstelling voor  de concerten in de prachtige 18e eeuwse Konzert Galerie in het Il Bagnopark in Burgsteinfurt. Tegen een lage toegangsprijs lukt het steeds meer inwoners van Rijssen en Holten in staat te stellen om concerten van hoog niveau bij te wonen. Soms wordt zo’n bezoek gecombineerd met een bezoek aan de historische Altstadt. De Stichting Kunst en Cultuur uit Holten is hierbij een vaste partner.

Op 29 april rijdt er met sponsoring door het Mozerprogramma van EUREGIO een gratis bus van Holten en Rijssen naar de Bagno Konzert Galerievoor een concert van het bekende Boulanger Trio. Een aanrader voor de liefhebbers van de klassieke muziek en voor hen die willen kennismaken met de bijzondere sfeer van de prachtige historische concertzaal. Zie hiervoor de aankondiging in de gemeentelijke info of bij de VVV’s.

Wat kan de Stichting Jumelage voor u doen? Verenigingen, instellingen en individuele burgers die graag over meer informatie willen beschikken over de activiteiten van de Stichting Jumelage kunnen deze verkrijgen bij het secretariaat, mevrouw J.Voordes-Konijnenberg, telefoonnr. 0548-362306. [email protected].

Overigens zoekt de Stichting Jumelage nog medewerkers voor diverse projecten.

Website:jumelagerijssen-holten.nl

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.