Poasvuur sleppen met vrouw’n

2

Na het succes van vorig jaar zal aankomende zaterdag van editie 2018 zal de Paasvuur Espelo Vrouwendag plaatsvinden. Om 12.30 uur zullen de dames verzamelen bij het paasvuur. Vanaf hier hopen we weer in net zo’n grote getale als vorig jaar richting de Holterberg te vertrekken om daar flink wat hout te verzamelen. Verwachting is dat we rond 17.30 uur weer zullen terugkeren waarna alle vrijwilligers op een heerlijk buffet worden getrakteerd. Voor deze dag hebben zich inmiddels 50 dames aangemeld en we hopen dat dit aantal nog op zal lopen.

Met nog anderhalve een maand te gaan voor Pasen worden alle zeilen bij gezet in Espelo om nog zo veel mogelijk hout te verzamelen. Een groot deel van dit hout wordt door de paasvuurbouwers zelf opgehaald, dit hout komt vaak van de Holterberg. Paasvuur Espelo heeft een samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze organisaties hebben een ontheffing gegeven om met wagens de heide te betreden en alle jonge aangroei van naaldhout van de heide weg te halen. Vroeger werd dat gedaan door boeren, die de heide afgroeven voor plaggen voor hun schapen, maar dat wordt sinds de jaren vijftig niet meer gedaan. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen, halen wij de jonge aanwas nu weg. Zo blijft de heide in stand en daarmee de bedreigde populatie korhoenders die daar nog voorkomen. Het paasvuur heeft naast een sociaal-culturele dus ook nog een ecologische functie.

Ieder jaar is het weer een strijd tussen Espelo en de omliggende buurten om zo veel mogelijk hout te verzamelen. Om voor Pasen nog zoveel mogelijk hout te verzamelen heeft Espelo daarom weer de hulp ingeroepen van zijn vrouwelijke inwoners.

Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Al vanaf november wordt er alweer gewerkt aan het paasvuur.

Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaar. Namelijk Bijvanksweg 1 in Holten. Het Paasvuur wordt 1e paasdag om 20.00 uur ontstoken.

Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland. Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

2 Reacties
  1. Elselien Keizer
    Elselien Keizer zegt

    Rosanne Keizer

  2. Stefan Huisman
    Stefan Huisman zegt

    Jeanine Bosman-Huisman

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer