Otto en Kliko 20 jaar in Holten

0

HOLTEN – Wie in Holten goed op de deksels van de Kliko en Otto heeft gelet, wist het waarschijnlijk al: de mini-container bestaat 20 jaar in Holten.

De toenmalige wethouders Henk Westerik en Wim Dalhuisen koppelden met burgemeester Willem van Rappard de eerste Otto op dinsdag 19 maart 1991 aan de vuilniswagen.

Het nieuwe vuilinzamelen was begonnen, maar de vuilnisophalers hadden wel van tevoren even op een verlaten plekje stiekem geoefend. Want het is toch wel even wat anders dan vuilniszakken in de wagen te gooien. De wagen moet nu beslist stilstaan, waarna de container kan worden aangehaakt.

Vooral Henk Westerik had zich sterk gemaakt voor het scheiden van afval. Vrijwel elke gelegenheid werd door hem aangegrepen om de Holtenaren ervan te overtuigen dat het een nuttige zaak is. En dat bleek goed gelukt. Westerik: “Je zag overal mensen in de tuin met de groene bak naast zich aan het werk. Een teken dat mensen het begrepen hebben.” Maar voordat de Otto en Kliko hun intrede deden in Holten, ging er veel vooraf. Zo voelden ouderen en alleenstaanden zich benadeeld, omdat ze over één kam werden geschoren met gezinnen.

Er werden informatieavonden gehouden. De Holtenaren zaten met vragen als: “Wat gebeurt er als ik de verkeerde container aanbiedt?’ en ‘Kan ik geen twee grijze containers krijgen in plaats van een groene?’
Voormalig commissielid Willem ter Schure vroeg zich tijdens een raadscommissie af wie verantwoordelijk is voor de containers als deze stuk gaat of wordt gestolen. Wethouder Henk Westerik was hierin duidelijk: “De bewoners zelf”.
Dat de Otto niet alleen geschikt is voor huisvuil, bleek uit een advertentie in het Holtens Nieuwsblad: BAF Bericht. Op Tweede Paasdag een grote Otto-race aan de Evertjesweg 7ab. ‘Deelnemen in eigen Otto met een team van twee personen.’
(bron west twente)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer