Oogstdag

0

Nostalgie aan de voet van de Holterberg
Traditie getrouw zal er ook dit jaar weer een nostalgische Oogstdag plaats vinden in de Holterenk, gelegen aan de voet van de Holterberg. Zaterdagmiddag 28 juli a.s. om 13.30 uur zal burgemeester Hofland van de gemeente Rijssen-Holten de opening verrichten van dit jaarlijkse gebeuren waarbij verschillende oogstdemonstraties op traditionele wijze de revue zullen passeren. Zo zal er rogge gemaaid worden met de zigt, waarbij de bindsters de garven zullen binden en zoals gebruikelijk zullen de garven daarna aan gasten gezet worden. Ook zal er gemaaid worden met verschillende machines, zowel getrokken door paarden als ook door tractoren. Met een oude dorsmachine, aangedreven door een oude tractor zal er graan gedorst worden en het stoppelland zal geploegd worden met paarden. Verder zullen er aardappelen gerooid worden met een oude aardappel rooier, getrokken door een klassieke tractor.

Demonstraties van oude ambachten en diverse kramen met streekproducten zullen het geheel omlijsten. De toegang is uiteraard geheel gratis en er zal een gratis pendel vervoer met huifkar plaats vinden vanuit het dorp en wel vanaf de parkeerplaats op Kalfstermansweide. De roggeakker is prachtig gelegen aan de voet van de Holterberg aan het eind van het bekende Beukenlaantje, achter het station.
Ploegdemonstratie met oude tractoren

Een week later, zaterdag 4 augustus, zal de Oogstdag nog een vervolg krijgen en wel door het ploegen van het stoppelland met oude tractoren met dito ploegen. Zo’n tien tractoren met één scharige wentel-,kantel- en handhef-ploegen zullen proberen om een strak stukje ploegwerk af te leveren. Het zal beslist geen wedstrijd worden maar puur een demonstratie van hoe het er in de vijftiger en zestiger jaren op ploeg gebied aan toe ging. Om 13.30 zullen de oude Hanomag’s, Fergusons en Allis-Chalmers, enzovoort gestart worden voor dit klassieke gebeuren. Ook nu is de toegang weer geheel gratis.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer