Nieuwbouw obs De Haarschool onvermijdelijk

0

HOLTEN – De nieuwbouw van obs De Haarschool in Holten staat al een aantal jaren op de agenda van Stichting ROOS. Het gebouw dateert uit 1973 en is verouderd. Gemeente Rijssen-Holten heeft het verzoek van Stichting ROOS echter afgewezen omdat er geen budget beschikbaar is.

Voor betrokkenen van de school reden om hiervoor extra aandacht te vragen. Op maandag 6 oktober stond het onderwerp opnieuw op de agenda van de commissievergadering van de gemeente. Daar werd geconcludeerd dat de nieuwbouw noodzakelijk is en er gezocht moet worden naar financiering.
Los van het feit dat kinderen en ouders tevreden zijn over het onderwijs van de school, en het team er met elkaar alles aan doet om binnen de huidige omstandigheden het voor iedereen zo prettig mogelijk te maken kun je er niet omheen: het huidige gebouw is versleten. Het binnenklimaat laat te wensen over.

In de winter moet de kachel voluit, maar tegelijkertijd moeten in de pauzes de ramen open omdat de CO2 concentratie anders te hoog wordt. Kranen en afvoerputjes werken niet goed, zonwering is versleten en ook zijn toiletten aan vervanging toe. Daarnaast is het energieverbruik erg hoog, is de school slecht geïsoleerd, heeft versleten installaties en een ineffectieve ruimte verdeling.

Bezoek politieke partijen
Op 1 oktober hebben diverse politieke partijen een bezoek aan de Haarschool gebracht, zodat zij met eigen ogen konden zien en horen wat de staat van het gebouw is. Stichting ROOS, directie, leerkrachten, kinderen en ouders van de school willen benadrukken dat nieuwbouw echt niet langer kan wachten. De diverse politieke partijen lijken het eens te zijn met noodzaak voor nieuwbouw, echter de politieke beslissing om dit dan ook te doen werd tot nu toe steeds niet genomen. Ondertussen zitten de leerlingen in een verouderd gebouw, dat door bouwkundige gebreken zorgt voor mindere kwaliteit van onderwijs.  

Commissievergadering
Op 6 oktober stond de nieuwbouw van de Haarschool op de agenda van de commissievergadering MDV van de Gemeente Rijssen-Holten. Mark Lammertink gaf namens de ouders van de Haarschool een pleidooi over de noodzaak voor nieuwbouw op de Haarschool. Een van de vragen die hij stelde was: “Waarom laten wij  onze kinderen, ons dierbaarste bezit in een huis leren/wonen waar u zelf helemaal niet in zou willen zitten? En wat te denken van de leraren. Zij zitten gemiddeld veel langer op school dan de leerlingen. Biedt de Haarschool en gezonde en motiverende werkomgeving? Ik dacht het niet!”.
Al met al was de conclusie van alle partijen (behalve SGP, die liet zich hier niet over uit) dat nieuwbouw van de Haarschool noodzakelijk is. Het vinden van de financiering en de samenhang in financiering met andere scholen die oud zijn, zijn de belangrijkste issues nu.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.