Nieuw leven voor oude 8 mm filmpjes

0

HOLTEN –  – Het zal voor heel veel mensen een herkenbare situatie zijn: bij het opruimen van een kast kom je ineens een doos met oude 8mm filmpjes tegen.

Tientallen jaren geleden opgenomen, met dierbare beelden van jezelf en je familie in jongere jaren.

Geweldig om nog eens terug te zien, maar daar steekt meteen een levensgroot probleem de kop op: de projector om ze af te spelen is al tijden terug bij het vuilnis belandt. Gelukkig is het mogelijk om die oude films nieuw leven in te blazen, zodat je ze kan bekijken op de computer of via een DVD speler op de TV.

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het scannen van 8 mm films. Een van die bedrijven, The Transfershop, komt zaterdag 3 November naar Cameratop100/ Foto Ten Velde in Holten voor een demonstratie smalfilm scannen. Het is heel leuk om de klanten te laten zien hoe dat gaat”, zegt Jan Herman Ten Velde, eigenaar van de fotozaak.

“Het gaat 3 November met name om oude super 8 en dubbel 8 films, maar voor andere beelddragers, als videobanden, cameratapes, dia`s, negatieven en foto`s, werkt het ook.”Hij legt uit dat de scans op DVD of op een externe harde schijf gezet kunnen worden. “wil je nog met de films `spelen`dan moet je ze op een externe harde schijf laten zetten. Dan kan je ze verder bewerken met een video bewerkingsprogramma.” De films worden niet alleen overgezet, maar meteen digitaal geremasterd`, verteld Ten Velde.

“Het mooie is dat de kwaliteit van de scans vaak beter is dan die van het origineel.”Op 3 November kan iedereen die oude films overgezet wil hebben, ze inleveren. De expert van The Transfershop geven dan gratis advies. Op alle soorten die vanaf nu tot en met 24 November worden ingeleverd, geldt een korting van 10 procent.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.