Nieuw gezicht Culturhus

0
Nieuw gezicht

HOLTEN – Het voormalige gemeentehuis aan de Smidsbelt in Holten wordt omgebouwd tot Kulturhus, maar niet alleen het interieur wordt onder handen genomen. Openheid is het toverwoord bij deze verbouwing en dat betekent met name ingrijpende veranderingen aan de voorgevel en de zijde tegenover de Dorpskerk.

Sander ter Harmsel van 4D Architecten heeft het ontwerp voor het Kulturhus gemaakt. "Aan de voorzijde hangt momenteel een bordes met een gesloten balustrade. Bovendien is het een formele entree. Het lijkt een beetje op een brievenbus. Pas als je binnen bent, zie je de enorme ruimtes die ín het gebouw zijn. Daarom is ons voorstel om het bordes en de entree open te werken. Ook denken we aan een luifel die wordt ondersteund door wat speelse kolommen en verder veel glas aan de voorkant. Het moet een transparante entree worden. Vooral ’s avonds, als alle lichten in het gebouw branden, zal dat goed zichtbaar zijn. Je kunt dan vanaf de Smidsbelt zó het gebouw inkijken."

Aan de zijde die grenst aan de Dorpskerk komt een nieuwe horecaruimte. Ook deze ruimte zal voornamelijk uit glas bestaan. Met deze nieuwe ruimte wil Ter Harmsel vooral de kerk meer betrekken bij de Smidsbelt. "Ik ben van mening dat een dorpsplein aan een kerk hoort te grenzen. In Holten is dat echter niet zo. Daarom komt er een intiem terras aan de linkerzijde van het gebouw met uitzicht op de kerk. Ik heb ook begrepen dat gebouw Irene momenteel wordt gebruikt voor bijeenkomsten. Dat is toch een straatje verder.Wellicht kan de kerk de nieuwe horecaruimte in het Kulturhus gaan gebruiken voor de koffiebijeenkomsten."

Volgens Ter Harmsel zal deze nieuwe vormgeving leven in de brouwerij brengen op de Smidsbelt. "Ik denk dat het een enorme impuls kan zijn voor de dorpskern. Nu is er één keer per week markt en verder staan er auto’s geparkeerd. Het pand krijgt binnen een cultuurplein, maar dat zou ik ook buiten proberen te realiseren. Elke activiteit die buiten kan worden gehouden, moet dan ook daadwerkelijk naar buiten."

Al met al zal de huidige aanblik van de Smidsbelt behoorlijk veranderen, maar volgens Ter Harmsel past het ontwerp bij de omliggende gebouwen. "Aan de pleinzijde wordt het gebouw ietwat spectaculairder, maar we gebruiken geen schreeuwerige kleuren. Het gebouw krijgt een speelser karakter en transparante gevels. We hebben dit ontwerp een paar keer gepresenteerd en de mensen reageerden positief. We weten nog niet hoe de omwonenden zullen reageren, maar dat komt nog."

In en rond het voormalige gemeentehuis wordt morgen de Kulturhusdag gehouden. Van 14 tot 17 uur zijn de schetsen te bezichtigen en kunnen geïnteresseerden meer informatie krijgen. De Kulturhusdag wordt om 14 uur geopend door wethouder Ter Keurst. 

(bron Stentor)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.