Niets is veilig voor de inbreker

0

Door Teun Deijk.

HOLTEN – Onder grote belangstelling doet ex-inbreker Evert Jansen zijn verhaal in het Kultuurhus. Hij is die middag al gesignaleerd in Holten. Meerdere mensen hebben de politie op de hoogte gebracht, van een verdachte figuur, die aan het fotograferen is.

Na de aftrap door burgemeester Hofland, vertelt Evert Jansen zijn aangrijpende verhaal hoe hij in de criminaliteit terecht is gekomen. Hij wijt dit vooral aan het ontbreken van goede kontakten, tijdens zijn jeugd, met zijn ouders, vrienden en de maatschappij.

Uiteraard ligt de schuld volgens hem bij de boze buitenwereld. Zijn criminele leven begint bij het stiekem roken. Wanneer zijn ouders vragen hoe het gaat op school, is het steevaste antwoord, “Wel goed” Hij is bang voor slaag. Het gaat van kwaad tot erger en hij komt aan de heroïne en uiteindelijk in het gevang. Hij raakt alles kwijt, ouders, familie en vrienden. Achttien jaar verblijft hij in dit circuit. In 1998, na een afkickperiode van ruim een jaar, komt de grote ommekeer.

Vanaf die tijd is Evert Jansen presentaties gaan geven. Dan pas beseft hij hoeveel leed hij de mensen heeft berokkend. Hij komt er achter, hoeveel kinderen dezelfde contactproblemen hebben als hij zelf. Aan zijn programma bij de AVRO, de inbreker, is het mede te danken, dat hij nu door het gehele land, zijn presentaties mag geven. Hij realiseert zich terdege dat onder zijn toehoorders ook slachtoffers zitten. “Ik wil hier staan om de mensen te helpen, hoe zij hun eigendommen beter kunnen beschermen.” In een film laat hij zien hoe hij in 5 minuten een inbraak pleegt en met de spullen aan de haal gaat.

De gedupeerden in de film zijn in tranen. Evert Jansen wijst zijn toehoorders er op, dat ze vaak de neiging hebben om naar anderen te wijzen, terwijl het iedereen kan overkomen. Aansluitend vertoont hij de foto’s, die hij in het dorp heeft gemaakt. De oeh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Het is ongelooflijk hoe gemakkelijk het voor inbrekers is, om de woning binnen te komen. Gelukkig is de sociale controle in Holten groot, getuige de vele telefoontjes, die bij de politie zijn binnen gekomen. Dit heeft hij nog niet eerder ervaren. Daar begint de veiligheid. Je moet het, het inbrekersgilde moeilijk maken door met elkaar attent te zijn. Laat geen sleutels in het slot zitten, verbindt kliko’s, door middel van een ketting aan elkaar, zodat er niet mee gewandeld kan worden, etc, etc. Evert Jansen geeft aan, waar de mensen het de inbrekers moeilijk kunnen maken. Hij geeft geen adviezen over de beveiliging. “Dat is aan ons allemaal, daar begint de veiligheid.”

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.