Logopedisten luiden de noodklok!

0

HOLTEN -Patricia Wensink en Jera van Essen, beide vrijgevestigde logopedisten in resp. Deventer en Holten, Nieuw Heeten zijn geschokt door de aangeboden wurgcontracten voor 2014 van een aantal grote zorgverzekeraars.  Tot hun grote verbazing zagen zij tarieven die ver beneden het advies van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) liggen. In 2011 is door de NZa een kostenonderzoek uitgevoerd naar een reëel tarief voor logopedie. Dit had als resultaat dat de tarieven in 3 stappen, te weten in 2012, 2013 en 2014 verhoogd zouden worden. Naast dat de tarieven niet marktconform zijn, worden zij nu ook geconfronteerd met een kwaliteitsaudit. De audit is een certificaat dat de kwaliteit zou moeten waarborgen, maar slaat de plank finaal mis. De audit is namelijk gericht op praktijkinrichting en hoe de administratie is vastgelegd en zegt helemaal niets over vakinhoudelijke kwaliteiten.

Door de keuze te maken om niet te tekenen geven zij aan, het niet eens te zijn met de kwaliteitsaudit en de te lage tarieven. De consequentie hiervan, is dat zij 60 a 70% zullen krijgen van het tarief, dat al ruim onder het NZa-tarief ligt. Dan hebben zij nog de keuze om dit verschil door te berekenen aan de cliënten. Dit houdt echter in, dat ondanks dat logopedie uit de basisverzekering ‘vergoed’ wordt, de cliënt zelf fors bij zou moeten betalen (zo’n € 10 a € 15 euro per behandeling).

Voor ouders van kinderen tot 18 jaar met een logopedische hulpvraag, zou dit een hoge kostenpost kunnen betekenen die zij niet willen of kunnen betalen. Ook voor mensen, ouder dan 18 jaar, die hun eigen risico al hebben gebruikt voor therapie/ specialisten/ e.d. krijgen daarna ook nog deze extra eigen bijdrage gepresenteerd.

De logopedie heeft al lang en breed aangetoond van grote waarde te zijn, voor het grote en kleine leed rondom communicatieve beperkingen en daarmee het verbeteren van het maatschappelijk welzijn. Is het niet de maatschappelijke plicht van de rijke zorgverzekeraars daar een ondersteunende en faciliterende rol in te spelen; zoals ze ook suggereren te doen? De logopedisten moeten gehonoreerd worden volgens de NZa-tarieven, zonder hen op te zadelen met volstrekt overbodige, energievretende rompslomp. Laat de logopedisten doen waar ze goed in zijn!

Wilt u weten of uw zorgverzekering de logopedisten het NZa-tarief betaalt, neem dan contact met uw zorgverzekering op!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.