Lang zult u wonen-markt

0

HOLTEN – Op zaterdag 1 november 2014 van 13.00 tot 16.00 uur vindt in het gemeentehuis van Rijssen-Holten de Lang zult u wonen-markt plaats. Deze markt is bedoeld voor inwoners van de gemeente die hun huis veiliger en comfortabeler willen (laten) maken om er nog lang met plezier in te kunnen blijven wonen. Op de markt presenteren zich diverse aanbieders die gespecialiseerd zijn op het gebied van woningaanpassingen. Ook zijn vertegenwoordigers van maatschappelijke belangenorganisaties (ook voor ouderen) en van de gemeente aanwezig.

Adviezen, tips, demonstraties …
Bezoekers aan de Lang zult u wonen-markt kunnen vragen stellen aan de deelnemers en tips en adviezen inwinnen, bijvoorbeeld over huisautomatisering. Verder worden er diverse producten gedemonstreerd, onder andere in de Lang zult u wonen-tentoonstelling. De bouwkundig adviseur van Lang zult u wonen neemt graag met bezoekers de mogelijkheden in hun situatie door.   
Vertegenwoordigers van de gemeente kunnen onder meer ingaan op wettelijke aspecten en ook de maatschappelijke instellingen staan klaar met advies op maat.

Waarom Lang zult u wonen?
Net als in heel Nederland, wordt ook de leeftijd van de gemiddelde inwoner van Rijssen-Holten steeds hoger. En ook hier krijgen we te maken met veranderingen in de wetgeving rond de zorg. Veel inwoners wonen nu prettig, in een mooi huis in een gezellige buurt. Ze zouden er meteen voor tekenen om nog heel veel jaren comfortabel op hun vertrouwde stek te kunnen blijven wonen. Daar kunnen ze zelf invloed op uitoefenen. Door nu al rekening te houden met de toekomst en hun huis meer ‘levensloopbestendig’ te maken. Kleine aanpassingen kunnen vaak nu en later voor extra comfort en meer veiligheid zorgen.

Hoe wordt een huis meer levensloopbestendig?
Een paar voorbeelden van mogelijke aanpassingen: een éénhendelmengkraan met gemakkelijke bediening in de keuken en een veilige thermostatische mengkraan in de badkamer. Leuningen aan beide zijden van de trap. Een randloze inloopdouche met slipvaste tegels. Toilet op comforthoogte. Gordijnen en zonneschermen met afstandsbediening. Beugels en steunen in badkamer en toilet. Of, heel simpel, een mandje onder de brievenklep in de voordeur. Overal in, en ook om het huis, kan met betrekkelijk kleine aanpassingen het wonen vergemakkelijkt worden.
Wie verder wil gaan kan kiezen voor drempelloze overgangen tussen de diverse ruimten, een traplift, of de slaapkamer ‘naar beneden halen’. In het laatste geval kan zelfs een aanbouw gewenst zijn. Hoe ingrijpend zo’n verbouwing ook is, vaak blijkt ook dan een verhuizing duurder uit te vallen…

De activiteiten van Lang zult u wonen
Lang zult u wonen moedigt bewoners aan om hun eigen woning (meer) levensloopbestendig te maken. Bijvoorbeeld met adviezen, tips en praktijkvoorbeelden. Zowel in de vorm van folders en brochures als op de website http://www.langzultuwonen.nl. Daarnaast is er een reizende tentoonstelling met ‘doe-elementen’. En in samenwerking met RTV Oost is een 8-delige tv-serie gemaakt die nu ook op dvd verkrijgbaar is.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.