Keuzes en katers

Het is maandag, mijn laatste zomerfeest zit erop. Watten in mijn hoofd en een vage kater die tegen me schurkt om aandacht te krijgen. Afkicken van vakantie en feesten. Tijd om weer werkritme te vinden. Tijd ook voor keuzes.

Ik hoop dat je gekozen hebt. Heb je niet gekozen? Jammer, slechte keuze. Hulpmiddelen bij het kiezen waren er volop. Stemwijzers voor verschillende doelgroepen en in verschillende talen, voor de liefhebber en voor horecamensen zelfs in het Chinees. Dagelijkse peilingen, exacte wetenschap met een elastiek. Updates van de zetelverdeling. We zagen een stoïcijnse Rutte, Wilders onrustig als zijn fractie, een roemloos(?) dalende Roemer, Samsom waar je ook tabak van kan hebben. Je wordt er zwever(ig) van. Maar het gaat niet om het poppetje. Je kiest voor o.a.pensioen, aftrek hypotheekrente, huurbescherming, zorg, belastingen, meer blauw op straat. Wat dat laatste betreft ben ik tevreden. Ik heb het afgelopen weekend veel  blauw op straat gezien, in diverse varianten.

Als je dit leest, ben je uitgezweefd. De uitslag is bekend en de stoelendans om het kabinet te vormen is begonnen. Rood? Paars? Gedogen? Of gaan we ons groen en geel ergeren aan een Nederlandse variant op de Belgische kabinetsformatie?  Het blijft afwachten wat er van die mooie programma’s  en beloftes overblijft als er een kabinet geformeerd moet worden. Volgens mij komt kiezersbedrog niet voor in het Wetboek van Strafrecht. Er zullen concessies gedaan worden, scherpe kantjes eraf, hier en daar bijpunten, beetje wassen en watergolven en voor je het weet lijkt Samsom op Wilders. Nou ja, zo extreem zal het niet zijn, maar er zal het nodige gehandjeklapt worden.

Ik hoop dat  er nog wat gesleuteld gaat worden aan de hypotheekrenteaftrek. De aftrek gebaseerd op annuïtaire aflossing vind ik een draak van een gedachte. Een hypotheek die voor maximaal de helft aflossingsvrij is en een beperking van de renteaftrek tegen maximaal 42% vind ik een betere gedachte. Volgens mij ook simpeler uit te voeren. Verder maatregelen om starters en doorstromers huizen te kunnen laten kopen.  Verruiming van de verstrekkingsnormen, we zijn doorgeschoten in het beperken. Zorg dat mensen meer geld kunnen lenen om dat droomhuis of die starterswoning te kunnen kopen. Want dat is het probleem. De doorgeschoten bescherming van de overheid, met  scherpe maxima aan het te lenen bedrag, heeft veel weg van doodknuffelen. Ik ben benieuwd of pensioenfondsen meer betrokken gaan raken bij de verstrekking van hypotheken. Dat zou best goed kunnen uitpakken. Meer gelden beschikbaar voor hypotheken tegen een degelijke rente en dus een degelijke opbrengst voor de pensioenfondsen. Neem dat mee in de rekenregels en de dekkingsgraden van pensioenfondsen zullen verbeteren. Dat kan (verdere) kortingen op uit te keren pensioenen voorkomen. We gaan niet ontkomen aan ophoging van de pensioenleeftijd, denk ik, tenzij we het feestje voor ons nageslacht willen bederven.

En onze kinderen willen we toch niet van een kouwe kermis laten thuiskomen? Die gunnen we toch ook een feestje?  Alle veertigplussers zijn opgegroeid in een tijd van toenemende welvaart. De  ouderen binnen die groep hebben soms gebruik kunnen maken van zeer riante regelingen voor vervroegde pensionering. Dan gaan we toch niet drammen als we een keer een stapje terug moeten doen? Weet dat je als oudere jongere met één avond zomerfeest minder al een extra kater kan voorkomen …

Herman Deijk

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer