Helpen bij het maken van het huiswerk, mag dat?

0

HOLTEN – De grote vakantie is inmiddels achter de rug, de scholen zijn weer begonnen en voor de meeste leerlingen zitten de eerste schoolweken er al weer op.

Boeken zijn gehaald en gekaft. Het rooster staat in de agenda en hangt op de koelkast thuis en het eerste huiswerk is al opgegeven en gemaakt.

Na 6 vrije weken zonder verplichtingen zitten de leerlingen ‘in no time’ weer in het dagelijkse ritme van naar school gaan en huiswerk maken.

Het maken van huiswerk wordt door leerlingen erg wisselend ervaren. Voor de één is het een vanzelfsprekende bezigheid die zonder veel problemen gedaan wordt, voor de ander een terugkerend drama omdat inzet en motivatie geheel ontbreken. Daarnaast zijn er veel leerlingen die wel willen, maar eigenlijk niet weten hoe ze het huiswerk het beste aan kunnen pakken. Het organiseren van huiswerkopdrachten, het bijhouden van een agenda, het plannen van leerwerk is niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Uiteraard wordt er op school tijd gestoken in het aanleren van studievaardigheden, maar dat is niet voor elke leerling afdoende. Bovendien zit een leerling bij het huiswerk thuis in een totaal andere situatie dan in de klas. Computergames, WhatsApp en sms leiden af. Zonder toezicht is discipline soms moeilijk en na een lange dag op school hebben leerlingen behoefte aan rust en vrijheid. Dan kan de drang om de dingen zelf te bepalen en grenzen te verkennen groter zijn dan de motivatie om te werken.

Ouders hebben niet altijd zicht op de huiswerkaanpak. Vaak omdat ze niet thuis zijn tijdens huiswerktijd, of omdat het ze aan specifieke kennis ontbreekt. Wanneer er door gebrek aan tijd of kennis geen hulp is, kan professionele studiebegeleiding uitkomst bieden. Educent Holten is een instituut voor leerlingenzorg. Wij bieden onder andere studiebegeleiding aan, waarbij de leerling door het aanbieden van de juiste structuur en ondersteuning zelfstandig leert werken.

Dus, om op de eerste vraag terug te komen: Helpen bij het maken van huiswerk, mag dat? Ja, natuurlijk! Dat móet zelfs: zodat leerlingen leren het zelf te kunnen.

Jentina Ardesch

Educent Holten, instituut voor leerlingenzorg (www.educent.nl)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer