Jubileum concert Holtens Gemengd Koor

0

HOLTEN – Holtens Gemengd koor werd opgericht op 2 juni 1931 en is ontstaan uit het dameskoor  “Zanglust”,  ( 1924-1930).

Door een teruglopende belangstelling bij de koorleden werd gezocht naar andere mogelijkheden om een koor voor Holten te behouden. De belangstelling voor de vorming van een gemengd koor was bij de heren  snel gewekt en zo begon het oudste koor van Holten in 1931 met:              
23 sopranen, 22 alten, 13 tenoren en 10 bassen.

In april 1932 werd er al een uitvoering gegeven, een evenement waar veel publiek op af kwam. Gedurende de oorlogsjaren kon er tijdelijk niet gemusiceerd worden, maar in de zomer van 1945 werd vol enthousiasme de draad weer opgepakt. Aan de tachtigjarige geschiedenis van HGK heeft menig dirigent een steentje bijgedragen. We noemen er enkelen, mevr. Aupin, de heren Rensen, Velders en Haan.

In de jaren zestig braken zorgelijke tijden aan: HGK had nog maar 17 leden! Dirigent Warmink deed er alles aan om het koor overeind te houden en dat lukte wonderwel. Het koor nam deel aan concoursen en kwam met prijzen weer thuis. De heren Kotkamp en Zwaving volgden hem op.

Sinds 2000 is Henk Linker de dirigent. Met veel humor en geduld weet hij de ca. 45 leden telkens weer een muzikale mandagavond te bezorgen. Henk Linker studeerde Orgel (docerend en uitvoerend musicus) en Kerkmuziek (kerkelijk orgelspel) aan het conservatorium te Enschede bij Gijs van Schoonhoven.

Zijn muziekpraktijk is zeer omvangrijk: hij is organist/dirigent van de St. Georgiusbasiliek te Almelo, organist van de Grote Kerk te Vriezenveen en dirigent van verschillende koren, geeft privéles orgel, heeft een grote concertpraktijk als solist en als begeleider van solisten en koren. Met diverse soloprogramma’s concerteerde hij behalve in Nederland ook in Bulgarije, Duitsland, Zwitserland, Rusland en de Verenigde Staten.

Sinds 1995 vormt hij een vast duo met Valeria Boermistrova. Ook hebben zij hun eigen serie concerten, genaamd ‘Muziek en Sfeer’, in de prachtige St. Georgiusbasiliek in Almelo.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.