Jongerencafé bindt dominee, Europees Parlement en straathoekwerker

0
HOLTEN – Het eerste politiek jongerencafé in Rijssen-Holten, georganiseerd door de jongeren van de VVD, is een feit. De goedbezochte avond in café Toontje zorgde voor een informele sfeer onder de aanwezige jongeren. Laurens Jan Stam sprak met verve de avond op een vlotte manier aan elkaar. 
 
Dat politieke betrokkenheid al jong zijn weg kan vinden, bewees Esmee Houbiers. In een tweegesprek met Laurens Jan gaf de zestienjarige scholiere aan dat zij ruim een jaar geleden nog geen gevoel voor de politiek had. De interesse is na haar betrokkenheid bij het Model European Parliament (MEP) in Litouwen een richting opgegaan die mogelijk ook invloed heeft op haar studiekeuze. Als een van de vijftien Nederlandse afgevaardigden streed Esmee middels discussies en zelf opgestelde resoluties in Vilnius om haarzelf en Nederland het beste op de kaart te zetten. Daarnaast kon ze zich aldaar verbazen over(?) de culturele verschillen en vooroordelen die anno 2013 nog steeds blijken te bestaan: “Nederland? Daar rookt iedereen toch wiet?”
 
Dominee Roozenboom verzorgde de tweede informatieve ronde. Bevlogen vertelde hij over zijn eerste stappen in de keten, de vooroordelen van drankmisbruik die zijn ontstaan door gepolariseerde programma\’s op tv en en de directe interactie die hij heeft met de jongeren. Een aantal aanwezige ouderen bevestigden dat drankmisbruik juist door de sociale controle bij de keten minimaal is. Vriendengroepen die in de keten ontstaan zijn decennia later nog steeds heel hecht. De avond kreeg een extra dimensie toen de straathoekwerker van de gemeente, Tonny Schmit, blij verrast was over de positieve sociale functie van de keten. Contacten zijn gelegd en zullen zeker voor een breder perspectief  binnen Rijssen-Holten zorgen.
 
Na de pauze werd op een luchtige manier de politieke kennis van het jonge publiek getest door middel van een heuse quiz. De avond werd gesloten met een aantal stellingen, waarbij veel mensen uit  het publiek de microfoon tot zich nam en er aangename discussies plaatsvonden. Duidelijk moge zijn: de politiek leeft onder de jeugd en de VVD jongeren hebben dat goed uit de verf laten komen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer