Hernieuwde uitgave boek van Jan van der Meulen “Een Holtense jongen in oorlogstijd”

0

HOLTEN- Vorig jaar 5 mei werd bij de “Oudheidkamer Hoolt’n” het boek van Jan van der Meulen “Een Holtense jongen in oorlogstijd” gepresenteerd, destijds met een oplage van 500 exemplaren. Binnen twee maanden was de gehele oplage verkocht.

In overleg met de auteur, de heer Jan van der Meulen, heeft de oudheidkamer besloten een tweede druk van het boek uit te brengen, met een oplage van 300 stuks. Vanaf zaterdag 15 oktober as., de Open Dag van de oudheidkamer, is de nieuwe oplage beschikbaar.

In “Een Holtense jongen in oorlogstijd” heeft Jan van der Meulen zijn ervaringen in de oorlogsperiode 1940 -1945 vastgelegd. Het boek van Jan is op te splitsen in vier delen.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog was Jan 16 jaar. De periode mei 1940 tot november 1944 beschrijft zijn dagelijkse leven in Holten en omgeving. Inclusief onderduiken in Ane (Gramsbergen), waar een treurige gebeurtenis plaats vond en daarna zijn terugkeer naar Holten, met name naar boerderij Buisweerd bij de Wippert. Op deze boerderij werden onderduikers, verzetsmensen en bemanningen van neergehaalde geallieerde vliegtuigen geholpen.

Het tweede deel, de overval door de Duitsers op de Buisweerd, met de gevangenneming van Jan en zijn jongere broer. De detentie in de gevangenis in Deventer en in het concentratiekamp in Amersfoort. Jan van der Meulen schetst een duidelijk beeld  van de dagelijkse gang van zaken in Kamp Amersfoort, waar men zich de wreedheden van Kotälla en de zijnen moest laten welgevallen.

Het derde deel, de deportatie naar Joegoslavië, waar men in een relatieve vrijheid moest werken aan de spoorlijn. Een spoorlijn die dikwijls werd aangevallen en gebombardeerd door de geallieerden. Hun huisvesting dicht bij het stationsgebouw werd te gevaarlijk en daarom zochten en vonden ze een veiliger onderkomen in de bergen.

Het vierde deel, de bevrijding, met een moeizame terugkeer naar Nederland, via een krijgsgevangenkamp voor Duitsers in Italië. Waarbij de gevangenschapperiode door een toevallige ontmoeting met een Nederlandse militair uiteindelijk toch nog een gunstige wending kreeg.

Het boek van Jan van der Meulen is vanaf 15 oktober as. te koop bij de oudheidkamer voor bedrag van Euro 20.00 per boek. Men kan het boek nu al reserveren/bestellen bij het secretariaat van de oudheidkamer via de mail [email protected],  of bij de heer van Schooten telefoonnummer 0548-.365310

Tot 1 november as. kan men het boek verkrijgen bij de oudheidkamer aan Dorpsstraat in Holten, tijdens de openingstijden van de expositie. Tijdens de winterperiode is de expositie van de oudheidkamer aan de Dorpsstraat geopend op zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur.
 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.