Internationale klompenmaker Martin Dijkman op Open Dag Oudheidkamer

0

HOLTEN – Op zaterdag 15 oktober as. organiseert de “Oudheidkamer  Hoolt’n” weer een open dag voor begunstigers en andere belangstellenden.

Een Open Dag met als speciale attractie voor jong en oud de aanwezigheid, met een stand, van de internationale klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg. Martin Dijkman laat u het verhaal van de houten schoen verrassend en humorvol ondergaan.

Verder komt op deze Open Dag de hernieuwde druk van het boek van Jan van der Meulen “Een Holtense jongen in oorlogstijd” voor de verkoop beschikbaar. Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur is men van harte welkom bij de oudheidkamer, zowel aan de Dorpsstraat bij het voormalige gemeentehuis, als aan de Kerkhofsweg bij de opslagruimte “’n Spieker”.

In het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat is de uitgebreide en vernieuwde expositie,  met als thema-expositie “De Barbier”. Uiteraard staat er ook de Multi-touch tafel,  onderdeel van het digitaliseringsproject “Digitaal Tafelen”.  In ’n Spieker kan men een film van de Dorpschool uit de jaren vijftig bekijken.

Doorgaans zit er weinig avontuur in de klompenbranche, maar bij Martin Dijkman ligt dat anders. Martin Dijkman is creatief en houdt van een goede grap, wat u zult merken bij een bezoekje aan zijn stand. Dijkmans ambacht is niet ongemerkt gebleven, want hij reisde al de wereld rond voor het geven van demonstraties. Hij vervaardigde klompen in Sydney, Vancouver, Dubai, Osaka, Honkong en Dallas.

Vorig jaar 5 mei werd bij de “Oudheidkamer Hoolt’n” het boek van Jan van der Meulen “Een Holtense jongen in oorlogstijd” gepresenteerd, destijds met een oplage van 500 exemplaren. Binnen twee maanden was de gehele oplage verkocht. In overleg met de auteur, de heer Jan van der Meulen, heeft de oudheidkamer besloten een tweede druk van het boek uit te brengen, met een oplage van 300 stuks.

Vanaf zaterdag 15 oktober as., is de nieuwe oplage beschikbaar.

In “Een Holtense jongen in oorlogstijd” heeft Jan van der Meulen zijn ervaringen in de oorlogsperiode 1940 -1945 vastgelegd.

In april jl. kon de oudheidkamer haar uitgebreide en vernieuwde expositieruimte aan Dorpsstraat openen. Een uitbreiding en vernieuwing van haar expositieruimte mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder andere de gemeente Rijssen-Holten, het Rabobank Cultuurfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. En niet te vergeten een geweldige inzet van de  vrijwilligers. In de expositieruimte is ook beschikbaar de Multi-touch tafel uit het digitaliseringsproject “Digitaal Tafelen”. Een samenwerkingsverband van de oudheidkamers in Rijssen en Holten en de gemeente Rijssen-Holten, met als doel historische foto’s, films, kranten, etc. te digitaliseren en via de website Erfgoed Rijssen-Holten voor een ieder toegankelijk te maken. Op de Multi-touchtafel zijn al vele honderden historische foto’s van Holten en omgeving te bekijken.

Vrijwilligers van de werkgroepen genealogie en bibliotheek willen u ook graag te woord staan.

Uiteraard is ook de opslagruimte van oudheidkamer “’n Spieker” aan de Kerkhofsweg een bezoek waard. Er zijn in het afgelopen jaar weer vele historische voorwerpen binnen gekomen. De werkgroep film vertoond hier een film van de Dorpsschool  uit de jaren vijftig, met onder andere straatbeelden en optochten. De personen die hier op staan zijn vaak onbekend, daarom vraagt de werkgroep de bezoekers om hulp voor het verkrijgen van namen.    

Op beide locaties wordt u rondgeleid door vrijwilligers. Dus van alles te zien en te horen bij de oudheidkamer op zaterdag 15 oktober as..

Graag willen we iedereen uitnodigen voor deze dag.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.