Grote actie voor restauratie Naber-orgel Dorpskerk

Het is nogal een ambitie, 100.000 euro bij elkaar krijgen voor het herstelplan van het Naber-orgel in de Dorpskerk in Holten. Maar Johan Veneklaas Slots denkt dat het mogelijk is en heeft namens de kerk een team gevormd waarmee een campagne wordt opgezet om dit doel te bereiken.
“Veel Holtenaren zijn opgegroeid met het orgel in onze kerk. Ook niet-leden van de kerk hebben bij uitvaarten, trouwerijen of andere diensten het orgel gezien en erop horen spelen. Dus ik denk dat veel Holtenaren zich betrokken zullen voelen bij dit prachtige instrument met een grote historische waarde voor ons dorp.

Grote rol van Dorpskerk
De Dorpskerk heeft naast een centrum functie in ons dorp, de laatste jaren ook steeds meer de functie van activiteitencentrum. Denk hierbij aan de voorstelling Scrooge, optredens van het Markelose Brook Duo, diverse korenconcerten, de Uutmarkt, en natuurlijk de Kerstmarkt. De Dorpskerk met het Naber-orgel vervullen dus een grote maatschappelijke rol in Holten. En dus zijn we er als Holtenaren ook verantwoordelijk voor deze goed te onderhouden”, vindt Johan.

Orgel in slechte staat
Het orgel werd in 1855 gebouwd door de bekende orgelmaker Naber uit Deventer. Het laatste grote onderhoud is ruim 30 jaar geleden uitgevoerd. Om ook de volgende generaties te laten genieten van dit historische orgel in een bijzondere kerk is er een extern onderzoek gestart naar de kwaliteit van het orgel. “Conclusie van het rapport is ernstig achterstallig groot onderhoud. Om het orgel weer in goede staat te krijgen en de klank en bespeelbaarheid te verbeteren is een restauratie echt nodig”, vertelt Johan. “Deze restauratie kost in totaal 200.000 euro, waarvan wij zelf als kerk het doel hebben de eerste 100.000 euro bij te dragen. Dit mede dankzij inkomsten uit onze jaarlijkse veiling en boekenmarkt. Maar die tweede ton willen we door middel van giften en activiteiten ophalen bij betrokken Holtenaren.”

Campagneteam
Om dit doel te bereiken is er een team samengesteld bestaande uit Veneklaas Slots, Dik Wolters (beide namens de kerk), Hendri Markvoort, Tetske Rouweler en Laurens Jan Stam. “Wij denken als kerk dat we het breder moeten trekken dan onze leden en dus hebben we ook een team geformeerd waarin ook mensen zitten die geen kerkelijke verbondenheid hebben met de kerk (maar wel met het dorp). Mensen met een groot netwerk en kwaliteiten op organisatorisch en media gebied waar wij graag gebruik van kunnen maken”, legt Johan uit.

Eerste acties
“De eerste overleggen zijn inmiddels geweest en we hebben al een aantal ideeën op papier staan, klaar om uit te werken”, vertelt Hendri Markvoort. “Eén van die ideeën is een orgelconcert met diner in de Dorpskerk in een unieke ambiance, we willen ook mensen orgelpijpen laten ‘adopteren’ en zijn bezig om te kijken om een speciale wijn uit te brengen”, aldus Hendri.

Flyer met informatie
“Het wordt een immense klus, maar daarmee is het ook een mooie uitdaging”, vindt Laurens Jan Stam. “We hebben niet zo heel veel echt historische gebouwen en werken meer in Holten, dus laten we dit koesteren en er als Holten met zijn allen ervoor zorgen dat dit orgel in die prachtige kerk straks weer klinkt als een zonnetje”, aldus Laurens Jan. Binnenkort komt er een flyer met informatie uit, zal er een Facebook pagina geopend worden en zal via diverse media de Holtense bevolking op de hoogte gehouden worden van activiteiten rondom de grote wervingscampagne.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer