Goed onderhouden AED’s in Rijssen-Holten

HOLTEN/RIJSSEN – Vanaf 2005 zijn er in de gemeente Rijssen-Holten AED’s aanwezig. Inmiddels zijn er overal binnen de gemeentegrenzen 42 AED’s geplaatst voor publiek gebruik. Een deel van deze AED’s is gemeentelijk eigendom en een deel is particulier bezit.

Onderhouds- en serviceovereenkomsten afgesloten
Met die particulieren  heeft de gemeente  onderhouds- en serviceovereenkomsten afgesloten. Hiermee is bereikt dat alle AED’s die publiek ingezet worden, volgens de fabrieksvoorschriften onderhouden worden. Na een inzet wordt direct de accu gecontroleerd en worden de electroden (stickers) vervangen. Zo nodig wordt tijdelijk een vervangende AED geplaatst.

Wethouder Beens: “We beschikken in onze gemeente over een zeer dicht netwerk van AED’s die allemaal goed onderhouden worden. Ook hebben we veel vrijwillige hulpverleners die bij een oproep ingezet kunnen worden. Die zijn allemaal getraind in het gebruik van een AED en kunnen ook allemaal reanimeren. Daar zijn we best trots op.”

Vrijwilligers
De vrijwillige hulpverleners zijn oproepbaar bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere vrijwillige hulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen. Meer informatie over het AED-project in Rijssen-Holten is te vinden op de website www. rijssen-holten.nl/loket/product/aed

Landelijk registratiesysteem AED’s
Er is geen centraal registratiesysteem van AED’s in Nederland. Veel AED’s zijn aangemeld bij een reanimatieoproepsysteem. Via de 112-centrale krijgt een aantal vrijwillige hulpverleners bij een hartstilstand een sms-oproep om een AED te halen. Zij krijgen automatisch de locatie door van de dichtstbijzijnde AED in het systeem. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk AED’s in het oproepsysteem staan. Eigenaars van een AED kunnen deze zelf aanmelden via het reanimatieoproepsysteem in hun regio.

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer