Gemeentebelang toeristenbelasting

4

HOLTEN – Gemeentebelang neemt met grote verbazing kennis van het PvdA voorstel om de toeristenbelasting drastisch te verhogen.

Tijdens de commissievergadering over de kaderbegroting 2014 heeft de PvdA voorgesteld om de toeristenbelasting voor hotels en bungalows te verhogen van € 1,00 tot 1,75 pp per nacht. Het voorstel wordt nog nader uitgewerkt.

Blijkbaar leeft het idee dat in het “luxe”segment de prijs geen verschil maakt. Volgens Gemeentebelang kan € 20,- extra per week voor een gezin wel degelijk de keuze bepalen.

Het doorberekenen van de belasting aan de gasten is niet vanzelfsprekend en veel ondernemers hebben al zware tijden. In de hotel- en bungalowmarkt is een scherpe prijs extra belangrijk om buiten de piekweken gasten te trekken. Een (jaar)lang toeristenseizoen, daar profiteren velen van.

Schade aan de toeristenmarkt is ook direct schade aan de middenstand en de horeca van Rijssen-Holten.

Onze gemeente accentueert terecht het belang van ondernemers, zoals blijkt uit het Deltaplan. Het verhogen van de toeristenbelasting is een signaal van minachting naar deze groep recreatieondernemers, die een belangrijke rol spelen in onze economie en werkgelegenheid en zal naast bedrijfsschade ook de ondernemersambitie raken.

Gemeentebelang is van mening dat elke verhoging van de toeristenbelasting een absoluut verkeerd signaal is voor de toeristensector, zeker in deze toch al moeilijke economische tijden en zal dan ook dit initiatief niet ondersteunen en gaat er van uit dat ook de PvdA bij nader inzien niet kiest voor deze extra lastenverzwaring.

4 Reacties
 1. Who zegt

  Je zal maar op deze partij gestemt hebben. Hoe jaag je de voornaamste inkomstenbron uit je dorp……stem gemeente belang.

 2. Rob Meijerink zegt

  Het voorstel moet nog uitgewerkt worden maar komt grosso modo neer op een bevriezing van het huidige tarief voor alle overnachtingen behalve de hotel-en bungalowovernachtingen (waarvan de overnachtingsprijs zo’n 2 tot 3 keer zo hoog is als bv. een campingovernachtingsprijs). De toeristenbelasting voor hotel- en bungalowovernachtingen gaan in ons voor stel omhoog in jaarlijkse stapjes van waarschijnlijk 5 cent per jaar tot waarschijnlijk 2018; het tarief toeristenbelasting voor de overige overnachtingen blijft dus in dit voorstel tot 2018 gelijk. De reactie van Gemeentebelang hierboven is dus nog al overtrokken.

 3. Rob Meijerink zegt

  Dit voorstel biedt zelfs de gelegenheid de tarieven voor de overnachtingen, niet zijnde hotel- en bungalowovernachtingen fors te verlagen zonder dat je gaten schiet in de gemeentelijke begroting. Een verlaging tot € 0,50 zou zonder enige problemen doorgevoerd kunnen worden.

 4. Rob Meijerink zegt

  Dit voorstel biedt zelfs de gelegenheid de tarieven voor de overnachtingen, niet zijnde hotel- en bungalowovernachtingen fors te verlagen zonder dat je gaten schiet in de gemeentelijke begroting. Een verlaging tot € 0,50 zou zonder enige problemen doorgevoerd kunnen worden.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.