Gastouders naar Wit-Rusland

0

HOLTEN – Op donderdag 29 april a.s. vertrekt een groep gastouders die in 2009 kinderen uit Wit-Rusland hebben gehad naar Wit-Rusland.

In september, oktober en november 2009 zijn zoals bekend een groep kinderen uit Wit-Rusland in Holten en Rijssen te gast geweest op initiatief van de Stichting Hulp aan Tsjernobyl kinderen Holten-Rijssen. Deze Stichting zet zich in om kinderen uit het destijds door de ramp met de kerncentrale in tsjernobyl getroffen gebied in Wit Rusland dankzij liefdevolle verzorging door de Holtense en Rijssense gastouders meer weerstand te geven. Enige kilo’s zwaarder en met een gezonde blos op het gezicht gingen deze kinderen weer terug naar hun woonplaatsen, Osawaja en Vidzibor, in Wit-Rusland.

Dat de ouders van deze kinderen het enorm waarderen dat andere mensen en ook nog uit een voor hen vreemd land hun kinderen verzorgen behoeft geen betoog. Het is voor de ouders een grote opgave om hun kinderen voor een periode van acht weken niet te zien.
Daarom krijgen veel gastouders van de ouders van deze kinderen een uitnodiging om bij hen te komen logeren. Voor veel mensen is het moeilijk om zelf naar Wit-Rusland te reizen en daarom groeide het idee om met de gastouders die dat willen als groep naar Wit-Rusland te reizen. Omdat deze gastouderreis een groot succes was bleef een vervolg niet uit. Op donderdag 29 april a.s. reist voor de derde keer een groep van 64 gastouders en hun kinderen naar Wit-Rusland.

Per luxe touringcar van de OAD uit Holten gaan 52 personen naar Osawaja en Vidzibor. Bovendien reizen twee gezinnen (in totaal 14 personen) in twee campers naar Wit-Rusland, voor hen een hele ervaring.
Het ontvangst is, gezien eerdere ervaringen, overweldigend waarna de gastouders met hun gastheren en gastvrouwen mee gaan naar hun huis. In hun huis staat de tafel vol met lekkernijen. Zoals in Nederland bij een feestmaal vaak een flesje wijn op tafel staat wordt daar dan een flesje……wodka geopend en wordt er diverse keren geproost op onze aanwezigheid.

De bewoners van genoemde dorpen zijn al weken in de weer om ons een leuk programma te bieden, het zijn daar echt lieve en hartelijke mensen en het woord materialisme kent men daar niet. Alles wordt gedeeld met elkaar dus ook met de Holtense en Rijssense gastouders.

De gastouders vertrekken op donderdag 29 april a.s. om 20.00 uur en komen de dag daar op s’middags aan in Warschau in Polen. Daar gaan zij de oude binnenstad bekijken. Na een hapje eten en bij mooi weer een terrasje in de stad gaat het naar het hotel om daar te overnachten. Op zaterdag 1 mei vertrekt de groep daar naar hun eindbestemming en daar komen zij omstreeks 15.00 uur aan. Op maandag 3 mei vertrekt de groep ’s avonds omstreeks 20.00 uur weer naar Holten. Na een overnachting tijdens de reis in de bus hoopt de groep op dinsdag 4 mei voor dat de dodenherdenking begint terug te zijn in Holten.
Uiteraard zal vanuit de groep een verslag worden gemaakt die u dan in deze krant kunt lezen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.