Extreem late postbezorging

0

HOLTEN – Volgende maand kunnen kinderen in Rijssen-Holten brieven posten die pas in 2064 zullen worden bezorgd. Voor alle duidelijkheid, het ligt niet aan Post NL dat de brieven vijftig jaar blijven liggen. Wat is er aan de hand? Op 24 oktober gaat in hartje Holten en in  het centrum van Rijssen een grote tijdcapsule de grond in. De roestvrijstalen containers zitten boordenvol kranten, foto’s, journaalbeelden, geluidsfragmenten en andere zaken die op twee dagen in oktober betrekking hebben. Je zou kunnen zeggen dat deze dagen worden ingeblikt. De minimale houdbaarheidsdatum is 24 oktober 2064. Pas dan mogen de tijdcapsules weer tevoorschijn worden gehaald en geopend. De inhoud van de containers zal de inwoners van Rijssen-Holten dan een indruk geven van wat vijftig jaar daarvoor hier en in de rest van de wereld zoal speelde.

Brieven aan later
In de containers is ruimte vrij gehouden voor brieven van kinderen. Ze kunnen kiezen uit twee mogelijkheden. ‘Je vertelt aan de mensen die over 50 jaar de tijdcapsule open maken hoe jouw wereld er nu uitziet: hoe je woont, hoe je dag er uitziet, wat je leuk vindt om te doen, etc.?’ Of: ’Je bedenkt hoe de mensen over 50 jaar zullen leven, hoe hun wereld er dan uitziet, hoe kinderen leren en waar ze mee spelen, etc.’ Het antwoord op de laatste vraag is niet gemakkelijk te geven. Want wie had in 1964 kunnen voorzien dat vijftig jaar later half Nederland met een apparaatje op zak zou lopen waarmee je kunt telefoneren, fotograferen, foto’s en berichten kunt versturen en ook nog eens van over de hele wereld informatie kunt oproepen? Om te fantaseren over de toekomst moet je dus creatief en onbevangen zijn. Laten kinderen daar nu vaak erg goed in zijn!

Wereldtijdpad
De tijdcapsules zijn een initiatief van de Stichting Wereldtijdpad die de gelijknamige, vijftig kilometer lange wandelroute tussen Rijssen en Holten beheert. Het Rijssense bedrijf Van Geenen Metaalfinishing nam de fabricage van de robuuste containers voor zijn  rekening. Het Wereldtijdpad heeft alle basisscholen in Rijssen-Holten gevraagd het schrijven van brieven door leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 te faciliteren. De sluitingsdatum is 2 oktober. Dan gaat een jury aan de slag om te bepalen welke brieven een plaatsje in de tijdcapsules zullen krijgen en welke inzendingen voor een prijs in aanmerking komen. De prijswinnaars mogen 24 oktober meehelpen bij het ingraven van de containers. Wie weet zijn ze ook weer van de partij als de tijdcapsules over vijftig jaar tevoorschijn komen…

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.