Extra maatregelen rond jaarwisseling

0

HOLTEN – Rond de jaarwisseling wordt veel schade aangericht door het afsteken van zwaar en (illegaal) vuurwerk. Zo bedroeg afgelopen oud en nieuw de schade door het afsteken van dit vuurwerk en vandalisme ruim € 27.000. Ten opzichte van de jaarwisseling daarvoor was dit een stijging van bijna € 8.000. Deze ontwikkeling was voor burgemeester Hofland aanleiding om voor de komende jaarwisseling een aantal extra maatregelen te treffen om zo het gevaar en (letsel) schade door een onverantwoord gebruik van (illegaal) vuurwerk zoveel mogelijk te beperken.

Aanpassen afsteektijden
Het kabinet wil met ingang van dit jaar de afsteektijden van vuurwerk verkorten om zo de overlast overdag door vuurwerk te beperken. Dit plan gaat zeer waarschijnlijk door. Als het doorgaat, mag er alleen nog vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. En dus niet meer zoals voorheen vanaf 10.00 uur in de ochtend.

Acties illegaal vuurwerk
De materiële schade aan bijvoorbeeld straatmeubilair wordt bijna altijd door zwaar en illegaal vuurwerk aangebracht. Juist om het bezit en gebruik van illegaal vuurwerk terug te dringen, neemt burgemeester Hofland meerdere maatregelen. Zo vindt er extra toezicht plaats door politie, gemeente en Trigion op en nabij hotspots. Verder zijn de bedrijven uit de bouw- en transportsector benaderd om mee te helpen het vervoer en verspreiden van illegaal vuurwerk tegen te gaan.

Burgemeester Hofland: “We sluiten ook aan bij de landelijke campagne omtrent illegaal vuurwerk. Deze campagne is er op gericht op bezitters en gebruikers maar ook ouders en omwonenden te wijzen op de grote risico’s van opslag en afsteken van illegaal vuurwerk. Hiermee wordt de doelgroep gestimuleerd de illegale opslag te melden of zich er van te ontdoen. Ik heb hierover afspraken gemaakt met de politie en de vuurwerkbranche. Daarnaast is vastgelegd dat bij (grote) controles op de A1 de voertuigen gecontroleerd worden op de aanwezigheid van illegaal vuurwerk”.

Praten met jongeren
Op 11, 12 en 15 december brengt de burgemeester samen met Bureau Halt, politie en de vuurwerkbranche een bezoek aan de scholen voor voortgezet onderwijs in onze gemeente. Samen geven zij voorlichting over een verantwoord gebruik van vuurwerk. De scholen hebben inmiddels enthousiast gereageerd op dit voorstel en maken voor deze lessen tijd vrij in hun rooster.

Opruimen zwerfafval
Cijfers tonen aan dat bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers hun letsel oplopen op nieuwjaarsdag. Om deze reden ondersteunt Rijssen-Holten het project “In een schone straat begint het nieuwe jaar mooier”, een initiatief van Stichting Schoon. De oplossing ligt namelijk voor de hand: als de straten op 1 januari ’s ochtends vuurwerkvrij zijn, dan kan er niet meer gestunt worden met vuurwerk.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.