Expositie ‘125 jaar spoorlijn’ bij Oudheidkamer Hoolt’n

1

HOLTEN – In 2013 bestaat de spoorlijn tussen Almelo en Apeldoorn 125 jaar.

Station Holten maakt sinds lange tijd ook deel uit van dit traject.

 

In deze 125 jaar is er veel materiaal verzameld. Dit is voor de Oudheidkamer Hoolt’n reden geweest om 125 jaar spoorlijn (in Holten) in beeld te brengen met een unieke expositie.

Op 25 augustus 1888 werd Holten voorzien van een station. Het gemeenteraadbestuur riep destijds alle Holtenaren op om ‘vlaggen op te hangen en erebogen te plaatsen’ om dit heugelijke feit te vieren, maar niet iedereen was zo blij met de komst van een station. Sommige Holtenaren waren bang dat ‘de dorpsrust verloren zou gaan’. Na de ingebruikname bleek echter dat de spoorlijn Holten bepaald geen windeieren legde. Kooplieden, veehandelaren en bezoekers aan markten maakten al snel gebruik van de spoorlijn om Holten te kunnen bezoeken.

Station Holten, en daarmee de spoorlijn, speelde in het verleden ook een cruciale rol in de  
slachtvee-, veevoeder- en kunstmesthandel. Ook mijnhout dat op de Holterberg gekapt werd, werd via de spoorlijn vervoerd. Ver na de Tweede Wereldoorlog is aan al dit vervoer een einde gekomen: het werd overgenomen door vrachtwagens.  
 
Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over de rijke historie die 125 jaar spoorlijn biedt. In de expositie ‘125 jaar spoorlijn’ bij de Oudheidkamer Hoolt’n zijn onder andere foto’s, krantenartikelen, kostuums, materialen en een modelspoorbaan te zien. Een unieke expositie die leuk is voor jong & oud!

De expositie ‘125 jaar spoorlijn’ is te zien van 6 september 2013 tot en met 22 februari 2014.

De Oudheidkamer is geopend:

    van september t/m oktober op dinsdag t/m vrijdag van 13.30 uur tot 16.00 uur;
    vanaf november t/m februari op vrijdag en zaterdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

1 reactie
  1. jolanda.ulfman-kamphuis zegt

    Vanmiddag zullen we de expositie openen. Ben benieuwd of het veel belangstelling krijgt de komende tijd. 😉

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.