Een eeuw Zondagsschool Helhuizen-Espelo

0

HOLTEN/ESPEO – Op 26 mei viert Zondagsschool Helhuizen-Espelo haar 100-jarig bestaan.
 
Dat doet zij met een speciale herdenkingsdienst in een tent op de splitsing Helhuizenweg-Helhuizerweg, schuin tegenover de plaats waar tot 1986 het gebouw van de zondagsschol stond.

 Na de herdenkingsdienst wordt op die plaats een gedenkteken onthuld door de kleinzoon van één van de oprichters. Tevens start er die dag een tentoonstelling over de geschiedenis van de zondagsschool.

Het verhaal van het ontstaan van de zondagsschool is bijzonder. Op Hemelvaartsdag 1913 stapten twee christelijke heren uit Nijverdal op de fiets met een missie: het oprichten van een zondagsschool in buurtschap De Helhuizen. En dat is vrijwel meteen gelukt. Binnen een maand was er een zondagsschool en die bestaat nog steeds. Tot op de dag van vandaag bezoeken kinderen uit Espelo en de Helhuizen iedere zondag deze school. Deden ze dat vroeger in het gebouw aan de Helhuizerweg, nu gaan zij naar het schoolgebouw van De Bosschool.

Trots op jubileum

Bertha Waanders, voorzitter van het Bestuur van de zondagsschool, is trots op het 100-jarig bestaan. ,,Als je mij zesentwintig jaar geleden gevraagd zou hebben of  het 100 jarig jubileum van Zondagsschool Helhuizen-Espelo gehaald zou worden, dan zou ik daar om gelachen hebben´, vertelt Waanders. ,,Ik nam toen afscheid van de school als leidster. Er kwamen steeds minder kinderen en ook was het lastig om leiders te vinden. Niet zo vreemd dat ik dacht dat er na een paar jaar geen zondagsschool meer zou zijn”, zegt ze lachend.

“Gelukkig had ik het mis”, vertelt ze verder. “We vieren dit jaar immers het 100-jarig bestaan van onze zondagsschool. Een hele mooie mijlpaal die we uiteraard met elkaar op gepaste wijze vieren. Wat is er veel veranderd in de afgelopen 100 jaar. In het begin kwam de leiding nog helemaal uit Nijverdal en vanaf 1966 ook uit onze eigen buurtschap. Maar niet alleen de leiding is veranderd. De manier van het vertellen van de Bijbelverhalen is niet te vergelijken met vroeger. We zijn goed met onze tijd meegegaan. Dat moet ook wel, wil je de jeugd van tegenwoordig blijven boeien.”

”Dat klopt”, zegt Leidster Ada Nijenhuis. “Vanuit het landelijk blad “Kind op Zondag” wordt iedere week een bijbelverhaal verteld. Op basis daarvan proberen we aan te sluiten bij een thema dat de kinderen bezighoudt, zoals pesten of hoe gaan we om met elkaar. Met een spel, knutselen en zingen proberen wij er een leuk en leerzaam uurtje van te maken.”

Momenteel komen er wekelijks nog zo´n negen kinderen naar de zondagsschool. Dat mogen er best meer zijn. “Alle kinderen zijn welkom”, benadrukt Nijenhuis. “Ook als ze op een andere school dan de Bosschool zitten. Kinderen die belangstelling hebben, kunnen         altijd een keer komen kijken om te zien of het ze aanspreekt. Ook is de zondagsschool nog op zoek naar leiding voor het verzorgen van de lessen.”

.

Herdenkingsdienst, tentoonstelling, boekje en DVD

Om op gepaste wijze stil te staan bij het 100-jarig bestaan is er een herdenkingsdienst georganiseerd. Na de dienst onthult Bert Völkers, de kleinzoon van één van de oprichters, een gedenkplaats. Dat doet hij samen met de kinderen van de zondagsschool.

In de ruimte waar vroeger het “kokhuus” van De Hommelte aan de Helhuizenweg stond en waar ooit de kinderen op zondag bijeenkwamen, wordt een jubileumtentoonstelling ingericht. Bezoekers kunnen in deze ruimte een wandeling door 100 jaar zondagsschool maken en de vele foto’s, boeken en documenten bekijken. Tevens draait er een DVD die speciaal voor dit jubileum gemaakt is. Er zijn oude beelden uit de vorige eeuw te zien, waaronder beelden van het 75-jarig jubileumfeest. Ter gelegenheid van het eeuwfeest verschijnt er een boekje waarin de geschiedenis van de school in verhalende stijl verteld wordt, uiteraard omlijst met talloze foto’s. Voor 5 euro is het te koop in de tentoonstellingsruimte aan de Helhuizenweg. De tentoonstelling start op 26 mei en loopt tot en met 31 mei. Bezoekers kunnen dagelijks terecht van 14.00 – 17.00 uur aan de Helhuizenweg 6 (De Hommelte).

Alle betrokkenen welkom op 26 mei

Alle oud-leerlingen, oud-bestuursleden en oud-leiders zijn welkom op zondag 26 mei. Voorzitter Waanders: “We willen dit eeuwfeest graag met zo veel mogelijk betrokkenen vieren. Iedereen die zich verbonden voelt met de zondagsschool is welkom. Om half twee start de herdenkingsdienst in de tent op de hoek van de Helhuizerweg en de Helhuizenweg. Het programma zal rond 17.30 ten einde zijn.”

………………………………………

Programma in het kort:

13.30 uur : Herdenkingsdienst

15.00 uur : Onthulling gedenkteken door Bert Völkers en zondagsschoolkinderen

15.30 uur : Koffie in de tent en start tentoonstelling “100 jaar Zondagsschool Helhuizen-
  Espelo”

16.00 uur : Reünie in de tent met hapjes en drankjes

17.30 uur : Einde

Tentoonstelling: van zondag 26 mei tot en met vrijdag 31 mei, dagelijks van 14.00-17.00 uur

…………………………………………………….

Niet voor publicatie:

Meer informatie over Zondagsschool Helhuizen-Espelo en/of het jubileum?

Neem contact op met Bertha Waanders: [email protected]

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.