Digitale tafels in gebruik bij oudheidkamers en gemeente

0

HOLTEN – Vandaag, maandag 14 november 2011 om 15.00 uur worden de digitale tafels van Erfgoed Rijssen-Holten in gebruik genomen.

Dat gebeurt in een feestelijk programma in de hal van het gemeentehuis. De tafels komen te staan bij de oudheidkamer Hoolt’n en de Oudheidkamer Riessen en in de hal van het gemeentehuis. Jong en oud is bij de feestelijkheden aanwezig.

Erfgoed Rijssen-Holten is een samenwerkingsverband tussen de Oudheidkamer Hoolt’n en de Oudheidkamer Riessen en de gemeente Rijssen-Holten. In 2008 is het idee ontstaan om de geschiedenis van beide kernen voor de volgende generaties te bewaren op een manier dat het voor iedereen digitaal toegankelijk is.

Via maatschappelijke stages zijn scholieren op stap gegaan en hebben bij bewoners van de Diessenplas de nodige informatie over foto’s uit een ver verleden gekregen. Deze bewoners konden vaak ook achtergrondverhalen bij de foto’s vertellen. De Haarschool heeft lesbrieven in de klas besproken waardoor het verleden ook voor deze jonge leerlingen ging leven.

Door de digitale tafels die voor jong en oud een boeiend informatiemedium zijn, maar ook door de website, wordt het verleden voor de toekomst vastgelegd. In “Mijn Erfgoed” wordt een eigen omgeving gecreëerd waardoor bijvoorbeeld het opzetten van een stamboom mogelijk wordt. De nieuwe zoekmachine zoekt zowel in foto’s, aktes als in alle krantenartikelen.

De vele vrijwilligers van beide Oudheidkamers zijn de afgelopen jaren druk maar enthousiast aan de slag gegaan om zoveel mogelijk bij de oude foto’s te weten te komen.
Zonder hun hulp zou een zo omvangrijk project niet mogelijk zijn geweest.

Bij de bijeenkomst van 14 november zijn deze vrijwilligers aanwezig, maar ook wethouder Ben Wolterink, stagiaires, basisschoolleerlingen en natuurlijk bewoners van de Diessenplas.

Voor dit project is subsidie ontvangen van SenterNovem, Provincie Overijssel, leader West Twente en de gemeente Rijssen-Holten.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.