Boekpresentatie Bert Haanstra op 25 april

HOLTEN – Op 7 april jl. verscheen het boek: In het voetspoor van Bert Haanstra – Beleef zijn leven en werk in 9 wandelingen. In de volle VIP-room van het Tuschinski-theater in Amsterdam overhandigde filmacteur Jeroen Krabbé de eerste twee exemplaren van de wandelgids aan de zonen Rimko en Jurre Haanstra. Jeroen Krabbé noemde het een fantastische uitgave die hij zelf zeker nog voor wandelingen zou gaan gebruiken.

Omdat in mei a.s. de 100e geboortedag van Bert Haanstra wordt gevierd, is er in de media veel aandacht voor deze beroemde cineast. Bert Haanstra was immers de eerste Nederlandse filmmaker die een Oscar in de wacht wist te slepen, met zijn film Glas. Nadien kreeg Haanstra nog twee Oscar nominaties, een unicum in de Nederlandse cinema.

Auteur Ronald van de Vate – liefhebber van Haanstra’s werk en wandelliefhebber – heeft jarenlang gewerkt aan dit boek, waarin hij beide passies kon verenigen. De auteur heeft 9 wandelingen bedacht die langs maar liefst 74 zogenaamde ‘Bert Haanstra-plekken’ voeren. Ze zijn verspreid over heel Nederland, waaronder Haanstra’s geboorteplaats Holten, Goor (waar hij is opgegroeid), Leerdam (waar hij de film Glas opnam), Giethoorn (waar de film Fanfare is gemaakt) maar bijvoorbeeld ook Amsterdam en Laren, zijn laatste woonplaats. De wandelingen hebben een lengte van rond de tien kilometer, met een enkele uitschieter naar 17,5 kilometer.

In het boek is uiteraard niet alleen de routeinformatie te vinden, maar komt ook het leven van Bert Haanstra aan de orde. Bovendien is er gebruik gemaakt van veel, nog niet eerder vertoond beeldmateriaal, zijn er ‘stills’ uit de films in te vinden, storyboards en filmposters. Een boek dus dat iedere Haanstra-(film)liefhebber zal aanspreken. Maar niet alleen dat: juist ook de mensen die Haanstra niet zo goed kennen, zullen na het lezen van dit boek een goed beeld hebben van de enorme impact die het werk van Haanstra op de Nederlandse filmindustrie gehad heeft.

Uniek is dat het boek een ‘eigen’ website heeft http://www.berthaanstrapad.nl
Op deze website In het voetspoor van Bert Haanstra vindt de wandelaar informatie over actuele zaken zoals routewijzigingen, achtergrondinformatie over de wandelingen, horeca langs de route, OV en weersinformatie. De auteur heeft met zijn meteorologische (KNMI) achtergrond weersinformatie op de website toegevoegd waarin de wandelaar geïnformeerd wordt over de actuele neerslagverwachting voor de komende drie uur.

Op maandagavond 25 april a.s. vindt er in het Kulturhus Holten, Smitsbelt 6, een film- lezing plaats over het leven en werk van de in Holten geboren cineast Bert Haanstra. De avond begint om 19:30 en is afgelopen om ca. 22:00 uur, de toegangsprijs is € 6,00

Programma:
19:30 uur: zaal open, inloop (koffie/thee)
lezing ‘het leven en werk van Bert Haanstra’/ boekpresentatie / idee boek (Ronald van de Vate), aanbieden boek aan dhr. Roland Cornelissen, wethouder van Recreatie en Toerisme van de gemeente Rijssen-Holten

Op deze avond worden de volgende Haanstra films vertoond: Spiegel van Holland (1950), Glas, (1958), Delta Phase 1 (1962) & Nationale parken….noodzaak (1978). Het boek ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ is op deze avond te koop.

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer