Bescheidenheid siert ‘schepper’ Stoop

0

HOLTEN – De Holtense tekenaar, etser en schilder Kees Stoop treedt niet graag op de voorgrond. De fervente kunstenaar is groot geworden, maar toch altijd klein gebleven.

Bescheidenheid siert deze ‘schepper’. Het creëren van landschappen, portretten en stillevens is Kees Stoop (82) op het ranke lijf geschreven, maar praten over zijn werken laat de Holtenaar liever over aan anderen. „Ik vind dat heel moeilijk, want gesprekken over kunst worden al snel te interessant gemaakt.”

Markant zijn de werken van Stoop alleszins. Planten, bomen en bloemen sieren de wanden van de Nagelhoutzaal waar de kunstenaar tot eind november exposeert. „Wat moet je hier nu mee hè?”, vraagt Stoop terwijl hij een blik werpt op één van zijn zevenendertig werken in de zaal. Geheel onbedoeld klinken de woorden die uit zijn mond vloeien als poëzie. „Ik kan je niet uitleggen en ik wil je ook niet opleggen wat je nu ziet.” Bekende dichters citeren is wat Stoop het liefste doet. De Portugese dichter Pessoa heeft jaren geleden zijn hart gestolen. „Hij zei ooit: ‘De rivier die door mijn dorp stroomt, is de rivier die door mijn dorp stroomt.’” Je beleeft wat je wilt beleven. (bron Tubantia, foto Bert Kamp)

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.