Afsluiting spoorwegovergangen bij veel Holtenaren onbekend!

0

HOLTEN – Dat de spoorwegovergangen op het station en bij het Beukenlaantje gaan verdwijnen na realisatie van de langzaam verkeer tunnel ten westen van het station, is bij veel Holtenaren niet bekend.

Dit bleek bij een goedbezochte, levendige en bij tijd en wijle stevige discussie op woensdagavond 6 februari in het Kulturhus. Hier presenteerde de Rijssens – Holtense PvdA-fractie haar plan voor de bouwstenen ten behoeve van een goede en aantrekkelijke verbinding tussen het Hart van Holten en de Holterberg.

Het verdwijnen van deze gelijkvloerse spoorwegkruisingen is een eis van ProRail in ruil voor medefinanciering van de aanleg van de langzaam verkeer tunnel. Deze eis past naadloos in het al jarenlang bestaande beleid van ProRail om, in samenwerking met de Nederlandse gemeenten, op termijn zoveel mogelijk gelijkvloerse spoorwegkruisingen te vervangen door ongelijkvloerse kruisingen.

Dit betekent dat wanneer je een betere en mooiere verbinding tussen het centrum van Holten en de Holterberg wilt creëren, er nog slechts de keus is tussen een brug en een tunnel.

“Met een tunnel ten westen van het station ligt de verbinding tussen Smidsbelt, Kalfstermansweide en het pad naar het Beukenlaantje, niet meer in één lijn, zowel visueel als fysiek”, aldus de PvdA-fractie, “dit is één van de redenen waarom wij met een alternatief plan zijn gekomen”.

De fractie vindt dat er een integrale gebiedsvisie onder de plannen dient te liggen en dat het niet zo maar mag gaan om een serie losse maatregelen zonder samenhang. Een integraal plan waarbij de afzonderlijke onderdelen uitwisselbaar dienen te zijn zoals bijvoorbeeld een tunnel versus een brug, of parkeren ten westen van het station met een overloop naar het sportdal versus parkeren ten oosten van het station op de bestaande parkeerplaats, of het gebruik van een nieuw evenemententerrein versus het gebruik van Kalfstermansweide als evenemententerrein (dat op die momenten niet gebruikt kan worden als parkeerruimte), of de huidige oplossing Waagweg, Stationsstraat, Dorpsstraat of de toekomstige oplossing met de verlengde Waagweg danwel een deel van de Noordelijke Rondweg versus een verlengde, verlegde en verlaagde Kerkhofsweg.

Het feit dat de PvdA-fractie op deze avond haar plan openbaar presenteerde en toelichtte, en de gelegenheid die de aanwezigen kregen om hun (kritische) vragen te stellen en te kunnen discussiëren, werd op prijs gesteld gehoord de waarderende woorden hiervoor op het eind, en een applaus.

Holtens weekoverzicht
Abonneer je op ons weekoverzicht en ontvang het laatste nieuws elke zaterdag rechtstreeks in je inbox
Je kunt uiteraard altijd weer afmelden!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer