100 jaar Bert Haanstra

HOLTEN – 31 mei 2016 precies honderd jaar geleden werd Bert Haanstra in het schoolmeestershuis van de Bosschool in buurtschap Espelo geboren. Dit feit samen met de uitgave van de wandelgids ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’ en de nieuwe expositie over Bert Haanstra in de Oudheidkamer Holten is aanleiding voor een speciale Bert Haanstra-middag.

Bert Haanstra-middag
Op zijn 100ste geboortedag, dinsdag 31 mei aanstaande, wordt vanaf 13.30 uur tot het eind van de middag in de Oudheidkamer Holten een speciale Bert Haanstra-middag georganiseerd. In de oude raadszaal worden verschillende korte films van Bert Haanstra getoond, zoals Glas, Zoo en Spiegel van Holland. De heer Ronald van der Vate, schrijver van de wandelgids en zelf groot liefhebber van Bert Haanstra, zal afwisselend anekdotes vertellen over Bert Haanstra. Natuurlijk zijn de wandelgidsen deze middag te koop en kunnen worden gesigneerd door de schrijver. Hiermee verwerft u een uniek exemplaar. Tegelijk kunt u de nieuwe expositie ‘Bert Haanstra’ van de Oudheidkamer bezoeken.
Deze middag is gratis te bezoeken en een kopje koffie/thee staat voor u klaar. Een vrijwillige bijdrage voor de Oudheidkamer wordt gewaardeerd.

Expositie Familie – BOS – school & 100 jaar Bert Haanstra
Vanaf 31 mei tot eind oktober is in de Oudheidkamer Holten een expositie te bezichtigen over de Bosschool, familie Bos en Bert Haanstra. De Bosschool is het geboortehuis van Bert Haanstra, waarmee de link is gelegd in deze nieuwe expositie.

Bert Haanstra-wandelarrangement
Voor de wandelaar is een speciaal Bert Haanstra-wandelarrangement samengesteld. De wandeling van circa 13,5 km start in het centrum van Holten en brengt u via een mooie route bij het geboortehuis van Bert Haanstra. Het arrangement is inclusief een koffie/thee-stop onderweg en een speciaal ‘Bert Haanstra-broodje’. Aansluitend kunt u natuurlijk een bezoek brengen aan de Bert Haanstra-expositie in de Oudheidkamer Holten.
Het arrangement kan deze zomer geboekt worden bij Tourist Info Kulturhus Holten:
–    tot 29 oktober 2016
–    van dinsdag tot en met zaterdag
–    starten tussen 10.00-13.00 uur
–    de expositie is te bezoeken van 13.30-16.00 uur
De kosten bedragen € 13,95 per persoon en éénmalig € 12,50 voor de wandelgids.
(2 x koffie/thee met appelgebak en slagroom en een goed belegd broodje kip met koffie/thee)

Wandelgids In het voetspoor van Bert Haanstra
Holten is één van de negen plaatsen met een wandelroute in de gids ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’. De wandelgids bestaat uit negen wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als levenstijdlijn. De wandelroutes, in onder andere zijn geboorteplaats Holten, zijn woonplaats Amsterdam en filmlocaties, verbinden maar liefst 74 zogenoemde ‘Bert Haanstra-plekken’. De wandelgids is rijk geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde foto’s, filmaffiches en documenten uit het (privé)archief van Haanstra. Het wandelpad wil zo een blijvende herinnering zijn aan een van Nederlands grootste cineasten.

Over Bert Haanstra
Bert Haanstra was een van Nederlands grootste filmregisseurs. Daarnaast was hij een verdienstelijk fotograaf, schilder en tekenaar. Hij werd geboren in het buurtschap Espelo (Holten), groeide op in Goor, werkte en woonde in Amsterdam en in het Gooise Laren. Haanstra reisde veel, hij verbleef en werkte lange tijd in het buitenland. Toch zal hij in de herinnering blijven als ‘Filmer van Nederland’. Hij filmde in ons land tal van plaatsen en locaties, zoals aan het strand, in dierenpark, in musea, vanaf vaartuigen en vanuit helikopters.

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer