Vrouwendag Paasvuur Espelo

HOLTEN/ESPELO – Met nog  een maand te gaan voor Pasen worden alle zeilen bij gezet in Espelo om nog zo veel mogelijk hout te verzamelen. Een groot deel van dit hout wordt door de paasvuurbouwers zelf opgehaald, dit hout komt vaak van de Holterberg. Paasvuur Espelo heeft een samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze organisaties hebben een ontheffing gegeven om met wagens de heide te betreden en alle jonge aangroei van naaldhout van de heide weg te halen. Vroeger werd dat gedaan door boeren, die de heide afgroeven voor plaggen voor hun schapen, maar dat wordt sinds de jaren vijftig niet meer gedaan. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen, halen wij de jonge aanwas nu weg. Zo blijft de heide in stand en daarmee de ernstig bedreigde korhoenders die daar nog voorkomen. Het paasvuur heeft naast een sociaal-culturele dus ook nog een ecologische functie.

Ieder jaar is het weer een strijd tussen Espelo en grote concurrent Dijkerhoek om zo veel mogelijk hout te verzamelen. Ook dit jaar gaat het ongeveer gelijk op. Om voor Pasen nog zoveel mogelijk hout te verzamelen heeft Espelo daarom de hulp ingeroepen van zijn vrouwelijke inwoners. Aanstaande zaterdag 27 februari wordt de Paasvuur Espelo Vrouwendag georganiseerd. Voor deze dag hebben zich inmiddels 50 dames aangemeld en we hopen dat dit aantal nog op zal lopen. Om 12.30 uur zal er verzameld worden bij het paasvuur terrein aan de Okkenbroekseweg 6 in Holten en vanaf daar zullen de dames geheel in stijl vervoerd worden naar de heidevelden op de Holterberg om daar eens flink de handen uit de mouwen te steken. Bij terugkomst staat er een heerlijke maaltijd voor ze klaar.

Zoals te lezen is het animo onder de dames hoog, maar daarnaast heeft de organisatie ook een hele hoop vragen gekregen van mensen die geen vrouw zijn en toch graag mee willen helpen met de Paasvuur Espelo Vrouwendag. Dit is geen probleem. Deze dag is namelijk ook georganiseerd speciaal voor liefhebbers van vrouwen. Voorwaarde is echter wel dat ze er zo vrouwelijk mogelijk bij lopen. Dus  een leuk rokje uit de kledingkast van hun moeder/zus/vriendin, lipjes getuit en met het  beste beentje voor zodat we ’s avonds met een voldaan gevoel huiswaarts kunnen keren!

Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Al vanaf november wordt er alweer gewerkt aan het paasvuur.

Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaren. Namelijk Okkenbroekseweg 6, 7451KR Holten. Daarnaast zal met ingang van dit jaar het paasvuur een uur eerder aangestoken worden, namelijk om 20.00 uur.

Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland. Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer