Voor mantelzorgers ‘Grenzen stellen’

HOLTEN – De werkgroep Rijssen-Holten organiseert samen met Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel en Stichting ViaVie Welzijn op woensdag 2 april 2014 een mantelzorgavond in het Kulturhus te Holten. Elke dag zorgen in Nederland ruim drie miljoen mensen voor hun chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind, of ander familielid, vriend of buur. Deze zorg kan jarenlang duren, is onbetaald en wordt vaak vanuit een persoonlijke relatie gegeven. Deze zorg heet mantelzorg. Ook in Rijssen-Holten zijn iedere dag mantelzorgers actief.

Voor elkaar zorgen is toch vanzelfsprekend?
Het geven van mantelzorg wordt vaak gezien als iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om een ander een handje te helpen en het geeft vaak veel voldoening. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. En kan ook veel invloed hebben op je eigen leven. Het combineren van mantelzorg met een baan, de zorg voor andere familieleden, opvoeding van kinderen of vrijetijdsbesteding blijkt vaak lastig te zijn.

Wethouder Jan Ligtenberg roept mantelzorgers op om deze avond te bezoeken: “In de toekomst wordt steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers. Door de ontwikkelingen in zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning is het belangrijk dat mantelzorgers ook hun eigen grenzen stellen en met elkaar ervaringen kunnen delen zodat zij niet overbelast raken”.

Om te voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt, is het fijn als de mantelzorger de zorg af en toe aan iemand kan overdragen. Of hulp krijgt bij het regelen van allerlei praktische zaken. Daarom organiseert de werkgroep Rijssen-Holten samen met Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel en Stichting ViaVie Welzijn op woensdag 2 april 2014 een mantelzorgavond in het Kulturhus te Holten. Het thema van de avond is: Grenzen stellen. De bijeenkomst is gratis en begint om 19.30 uur. Alle mantelzorgers uit Rijssen en Holten worden hiervoor van harte uitgenodigd.

Hoe ziet de avond eruit?
Tijdens de bijeenkomst vertelt een mantelzorger haar verhaal, waarbij het aspect ‘Grenzen stellen’ in beeld komt. Daarna houdt Merit Hanekamp professioneel begeleider, een inleiding over hoe om te gaan met het stellen van je eigen grenzen. Veel mantelzorgers ervaren juist het stellen van grenzen als lastig. Toch is het erg belangrijk om je grenzen te stellen, want overbelasting van mantelzorgers ligt op de loer. Zeker nu door alle veranderingen in de zorg de druk op de mantelzorgers verder toe gaat nemen. Na de pauze is er gelegenheid voor eigen inbreng en informeel contact met andere mantelzorgers. Ook tips en trucs van mantelzorgers voor mantelzorgers zijn bijzonder welkom.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer