Verkoop Essent levert fikse duit op

2

HOLTEN – De verkoop van de aandelen in energiebedrijf Essent zal Rijssen-Holten ongeveer 3,2 miljoen euro opleveren.

Deze transactie komt de gemeente bepaald niet slecht uit. Want Rijssen-Holten is in ‘zwaar weer’ terechtgekomen, als het om de financiën gaat. Dat heeft onder meer te maken met een ‘niet voorziene’ afboeking van vijf miljoen aan reserves in de grondexploitatie, doordat er de komende jaren veel minder huizen worden gebouwd. Na deze recente tegenvaller heeft Rijssen nog 2,1 miljoen aan reserve in de spaarpot. Terwijl de gemeente, volgens richtlijnen van het Rijk, minimaal 3,5 miljoen op de bank moet hebben staan.

Met de opbrengt van de aandelen Essent kan Rijssen-Holten de tanende reserves aanvullen. In dat opzicht komt ook een recente meevaller van 2,5 miljoen euro bijzonder goed uit. Het betreft de ‘voorlopige uitkomst’ van de jaarrekening over 2008. Het college van B e n W stelt voor om ook de 2,5 miljoen (een eenmalig overschot) in de algemene reserves te stoppen. Daarmee is het ‘weerstandsvermogen’ van de gemeente Rijssen-Holten weer op peil. Volgens de laatste berekening zullen de algemene reserves van Rijssen-Holten eind 2009 circa 5,4 miljoen euro bedragen. Dat is ruim boven het ‘kritische’ saldo van 2,1 miljoen euro.

De verkoop van de Essent-aandelen is ingegeven door de overname van het energiebedrijf door het Duitse RWE.

Rijssen-Holten heeft een zeer klein belang in Essent. De gemeente bezit slechts 0,04 procent van de aandelen. Maar de verkoopwaarde daarvan is allesbehalve een kleinigheid: momenteel ongeveer 3,2 miljoen. Maar aan de verkoop aan RWE, die naar verwachting zal doorgaan, kleeft ook een nadeel voor de gemeente. Tegenover de verkoopopbrengst staat namelijk het (grotendeels) wegvallen van het jaarlijkse dividend. Rijssen-Holten houdt in de begroting rekening met een structureel dividend van 170.000 euro per jaar.

De gemeente heeft de verkoopopbrengst grotendeels nodig om het verlies aan dividend op te vangen. Dan blijft er een eenmalig bedrag van twee miljoen euro over. Daarnaast kan een structureel dividend van 60.000 euro worden bereikt. Dat heeft te maken met het feit dat een deel van Essent (netwerkbedrijf Enexis) niet wordt verkocht.
(bron Stentor)

2 Reacties
  1. Hv,t L zegt

    Slecht zakendoen van de gemeente. Een relatief kleine gemeente met te grote ambitie’s (bouwen,bouwen en nog meer bouwen)krijgt het deksel op de neus.Helaas worden de inwoners hier op termijn op afgerekend.(OZB verhoging ,etc.)O ja die aandelen, komen die niet uit voorm. gem. Holten?

  2. Hv,t L zegt

    Slecht zakendoen van de gemeente. Een relatief kleine gemeente met te grote ambitie’s (bouwen,bouwen en nog meer bouwen)krijgt het deksel op de neus.Helaas worden de inwoners hier op termijn op afgerekend.(OZB verhoging ,etc.)O ja die aandelen, komen die niet uit voorm. gem. Holten?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer