Verhalen en foto’s gezocht voor boek over paasvuren in Holten

HOLTEN –  Al vele generaties brandden, op eerste paasdag, de paasvuren in en rondom Holten. Tot aan de jaren zeventig waren dat, tientallen kleinere en grote vuren. Daarna werd het aantal minder, maar de vuren werden als maar groter. Afzonderlijke buurtschappen gingen samenwerken en zo ontstonden deze grote paasvuren, die bekend zijn geworden in heel Nederland. Uiteraard is dit in de eerste plaats de verdienste van onze enthousiaste jeugd, die ieder jaar weer, met man en macht, het hout voor de “boakes” bij elkaar weten halen.

Al meer dan vijftig jaar is er een keuringscommissie voor deze paasvuren. Werd er in het begin nog handmatig gemeten, nu gaat dat op een professionele manier, tot tevredenheid van een ieder. Het feit, dat deze keuringscommissie al meer dan vijftig jaar de jeugd stimuleert tot het bouwen van een paasvuur, is de reden waarom zij een boekwerk willen maken. Voorzitter Bert van Eijk en initiatiefnemer Arjan Hakkert roepen dan ook iedereen met leuke verhalen en/of foto’s op, deze te bezorgen bij één van de onderstaande adressen.

Alle paasvuurbouwers uit het verleden, maar zeker ook de huidige generatie, kunnen met verhalen en foto’s, hierin een plaats krijgen. Een boek voor en door Holtenaren. Het moet een boekwerk worden, met verhalen, welke beleefd zijn door al die generaties Holtenaren, die ooit hebben geholpen met een paasvuur in hun eigen buurt of streek. Dat zijn er velen, in willekeurige volgorde; De Gaarden, Het Rode Dorp, De Kol, De Look, De Noordenberg, De Haar, De Look, Dijkerhoek, De Waterhoek, Scheperman, Espelo, Beuseberg, Holterbroek, Lichtenberg, Helhuizen, Neerdorp, Harwich, Vonderschotten en Vlishoek. Ongetwijfeld zijn er nog buurten vergeten. De streefdatum om het geheel klaar te hebben ligt op 1 maart 2016.

Ga op zoek naar die mooie foto’s, met dat bijpassende verhaal. Stel het op schrift en stuur ze naar de paasvuurcommissie. Zijn er mensen, die een verhaal hebben, maar moeite om het aan het papier toe te vertrouwen, ook zij kunnen zich melden bij onderstaande commissieleden. Wij komen naar u toe, om de verhalen vast te leggen. U kunt uw bijdrage afgeven bij het kulturhus in Holten of een belletje geven naar één van de onderstaande personen. Namens de Paasvuurcommissie alvast onze dank. We maken er samen iets moois van.

Verhalen en foto’s kun je sturen naar:
Leonie Blaauwgeers
Tourist Info Kuturhus Holten
Geopend; Ma. 13.00-16.00 uur.
Di. t/m Vr. 10.00-16.00 uur.
Zat. 10.00-13.00 uur
Smidsbelt 6.
7451 BL Holten
T: 0548-80 19 20 / 36 15 33
I: http://www.toerismerh.nl
E: [email protected]

Of:

Teun Deijk
T: 0570 542436
E: [email protected]

Holtens weekoverzicht
Abonneer je op ons weekoverzicht en ontvang het laatste nieuws elke zaterdag rechtstreeks in je inbox
Je kunt uiteraard altijd weer afmelden!

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer