voor Holten, door Holten

Radio 350 wil groter beter én bekender

0

Radio 350 wil vaker live de ether in. Nu worden wekelijks nog 26 rechtstreekse uitzendingen gemaakt, maar dat moeten er 40 worden. Ook moet het team van Radio 350 zich vaker wagen aan voor- en nabeschouwingen over politiek, sport, kerkelijke gebeurtenissen en evenementen. Een vijfjarenplan moet de lokale omroep op hoger plan brengen.

Een luisterdichtheid van 80 procent is het streven. Een jaar geleden wees onderzoek (in opdracht van de gemeente) uit dat de helft van de inwoners van Rijssen-Holten geregeld afstemt op Radio 350.

"We zijn op de goede weg", constateert interim-voorzitter Ruud Vermaas. De luisterdichtheid is volgens hem alweer met enkele procenten gestegen.

Eén op de acht inwoners luistert overigens met grote regelmaat naar Radio 350. Ook met de bekendheid van de lokale omroep is het goed gesteld: driekwart van de inwoners kent de zender.

Maar het kan altijd beter. Vandaar het vijfjarenplan dat het bestuur van de locale omroep voor Holten en Rijssen heeft opgesteld. "De pionierfase is na vijf jaar wel achter de rug", aldus Vermaas, die onlangs het voorzitterschap overnam van de overhaast vertrokken Henny Kuipers.

Er zal de komende jaren vooral worden gewerkt aan verdere professionalisering. Ruim zestig medewerkers zijn er nu, dat moeten er meer dan honderd worden. Die moeten volgens Vermaas worden ‘aangestuurd door kundige managers’. "Ook moeten ze cursussen volgen, op onze kosten."

Wat wel inhoudt dat een geschoolde vrijwilliger zwart op wit belooft nog drie jaar bij Radio 350 actief te blijven. De vrijwilligers betalen allemaal een maandelijks bedrag om de zender ‘in de lucht’ te houden. Vermaas: "Het is onze hobby, en een hobby kost nu eenmaal geld."

De uitbreiding van het aantal medewerkers betekent ook dat er een grotere studio nodig is. In het Parkgebouw komt ruimte vrij door het vertrek van de kno-arts naar het nieuwe medisch centrum, dus het ruimteprobleem valt op te lossen.

Belangrijker is het dat Radio 350 veel meer geld nodig heeft. "Vanwege de steeds hoger wordende uitzendkosten en de aanschaf van nieuwe mobiele apparatuur. Ook het onderhoud van de bestaande, snel verouderende apparatuur kost ons steeds meer geld", zegt Vermaas.

Penningmeester Fokko Enserink heeft al te kennen gegeven dat de inkomsten met 40 procent moeten stijgen. Op korte termijn is een jaarlijks budget van 25.000 euro nodig. Méér adverteerders luidt het parool, zeker als straks ook nog lokale televisie wordt gemaakt.

Radio 350 – de naamgeving verwijst naar de N350 van Rijssen naar Holten – werd in april 2001 opgericht. Het duurde anderhalf jaar voordat de omroep voldoende geld had vergaard om daadwerkelijk uitzendingen mogelijk te maken. Het Commissariaat voor de Media verlangt van Radio 350 een programmering waarbij vijftig procent van de live-uitzendingen gericht is op informatie, cultuur en educatie.

Radio 350 is de klok rond te beluisteren, maar slechts dertig procent van de uitzendingen is rechtstreeks. Vanuit de studio, of vanaf locatie. De mankerende twintig procent live moet dus de komende jaren worden bereikt, al dan niet in samenwerking met lokale omroepen in omliggende plaatsen.

Vermaas: "Sommige programma’s kunnen best in Wierden of Nijverdal worden gemaakt, of ze kunnen daar van ons een programma overnemen. Dat geldt natuurlijk niet voor puur lokale onderwerpen."

Bron: Radiovisie.eu 

WAARDEER JE DIT ARTIKEL?

Deel dit artikel dan met je vrienden!
Wanneer je actief deelt zul je dit bericht minder vaak zien!
close-link