Project “De Wederopbouw van Salland”

HOLTEN – Stichting Sallands Erfgoed, zet zich in voor het behoud van boerderijen in Salland, dus ook boerderijen uit de wederopbouwtijd. We starten eind dit jaar met een groot project gericht op het behoud van deze bijzondere boerderijen, gefinancierd door de provincie Overijssel.

Om welke adressen gaat het? Als basis is gebruik gemaakt van de lijst van wederopbouwboerderijen zoals deze bij het Meertensinstituut (http://www.meertens.knaw.nl/bwb/) bekend is.

Voormalige gemeente Aantal wederopbouwboerderijen
Diepenveen 60
Holten 56
Dalfsen 27
Raalte 25
Bathmen 23
Ommen 13
Hardenberg 10
Hellendoorn 10
Heino 8
Den Ham 7
Nieuwleusen 7
Zwolle 6
Deventer 4
Zwollerkerspel 3
Olst 2
Wijhe 1
Totaal 262

Op deze lijst staan de oude adressen van eind jaren 40. Met behulp van de diverse historische verenigingen hebben wij deze oude adressen grotendeels om kunnen zetten naar actuele adressen. Niet voor alle adressen is dit (nog) gelukt.

Begin september hebben de eigenaren/bewoners van de bij ons bekende actuele adressen een brief ontvangen over dit project. Heeft u geen brief van ons ontvangen maar woont u wel in een wederopbouwboerderij en heeft u interesse in ons project? Meldt u dan aan!

Wat gaan we doen?
Voor eigenaren/bewoners:
• Beschikbaar stellen van € 50.000,- aan subsidie voor restauratie en herstel.
• Organiseren van een informatiebijeenkomst over het project.
• Het maken van een brochure met tips gericht op het onderhoud en herstel van wederopbouwboerderijen.

Samen met eigenaren/bewoners:
• Interviews met (oud) eigenaren/bewoners.
• Digitaliseren van oud fotomateriaal.
• Fotograferen/documenteren van nog bestaande wederopbouwboerderijen.

Voor het grote publiek:
• Het opzetten van een fietsroute langs wederopbouwboerderijen.
• Lezingen over de Tweede Wereldoorlog en wederopbouwboerderijen in Salland.
• Artikelen in historische tijdschriften.
• Digitaliseren van bouwtekeningen van wederopbouwboerderijen en documentatie over de verwoeste boerderijen.
• Het maken van een website en uitbrengen van een kleine publicatie met daarin de resultaten van het project.
• Open dag op diverse wederopbouwboerderijen.
• Afsluitend symposium voor eigenaren en andere geïnteresseerden.

Naar aanleiding van een open gestelde regeling wordt een selectie gemaakt van eigenaren van boerderijen welke aan restauratiewerkzaamheden mee mogen doen. De criteria hiervoor worden nader ontwikkeld. Vanzelfsprekend gaat het om karakteristieke, streekeigen boerderijen, met een focus op boerderijen uit de wederopbouwperiode. Verwacht wordt dat met het beschikbare budget ca. 15 eigenaren van boerderijen financieel ondersteund kunnen worden; het herstel dient te zijn uitgevoerd voor 1 oktober 2016.

Historisch onderzoek
Graag komen wij in contact met (oud) eigenaren of bewoners van wederopbouwboerderijen om hen te interviewen: wie heeft er nog mooie verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de verwoesting van de boerderij? Wie kan goed vertellen over de veranderingen en modernisering die de wederopbouw met zich mee nam?
Vanzelfsprekend zijn we op zoek naar oud fotomateriaal, van verwoeste boerderijen, noodwoningen en foto’s uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.

Nog bestaande boerderijen zullen daarnaast, gedeeltelijk, worden gefotografeerd en gedocumenteerd; heeft iemand nog koeien op de deel staan? Heeft u nog een klassiek interieur, of bijzondere vloeren? We komen graag met u in contact.

Informatiebijeenkomst
Op 30 september a.s. organiseren we bij Café Bosgoed, Dorpsstraat 17 in Heeten een informatiebijeenkomst over het project. Vanaf 19.30 uur bent u hier welkom, het programma start om 20.00 uur. Daarbij vertellen we uitgebreider over de subsidieregeling en gaan we graag met u in gesprek op welke manier we de andere projectonderdelen – samen met u – het beste vorm kunnen geven! U bent dan ook in de gelegenheid om al uw vragen aan ons te stellen. Heeft u nu al vragen? Stel ze dan op bovenstaand e-mailadres. Komt u op de bijeenkomst? Wilt u dan aan ons mailen met hoeveel personen u komt?

Noot voor redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Maureen Fakkert, voorzitter Stichting Sallands Erfgoed via 0570 531338

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer