Paasvuur Espelo profiteert flink van stormschade

0

Sinds de zeer zware storm op 18 januari j.l. is de houtaanvoer bij het paasvuur in Espelo fors toegenomen. Men begon eind november al met het verzamelen van snoeihout. Doordat het nog niet echt had gevroren, werd er weinig snoeihout opgehaald en gebracht. Het inzamelen viel dus tegen, maar door de stormschade is er een flinke inhaalslag gemaakt. Wat dat betreft was de storm het beste wat het paasvuur kon overkomen. Iedere dag wordt er flink meer hout gebracht dan andere jaren rond deze tijd. Maar ze kunnen natuurlijk altijd meer gebruiken! Daarom roept de paasvuur Espelo commissie iedereen op om het snoeihout bij het Paasvuur in Espelo te brengen. Mensen kunnen hun takken 7 dagen per week komen brengen en hoeven hier geen afspraak voor te maken. Alleen snoeihout is toegestaan, dus geen stammen, planken of stronken.

Met nog anderhalve een maand te gaan voor Pasen worden alle zeilen bij gezet in Espelo om nog zo veel mogelijk hout te verzamelen. Een groot deel van dit hout wordt door de paasvuurbouwers zelf opgehaald, dit hout komt vaak van de Holterberg.

Paasvuur Espelo heeft een samenwerking met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze organisaties hebben een ontheffing gegeven om met wagens de heide te betreden en alle jonge aangroei van naaldhout van de heide weg te halen. Vroeger werd dat gedaan door boeren, die de heide afgroeven voor plaggen voor hun schapen, maar dat wordt sinds de jaren vijftig niet meer gedaan. Om te voorkomen dat de heide dichtgroeit met bomen, halen wij de jonge aanwas nu weg. Zo blijft de heide in stand en daarmee de bedreigde populatie korhoenders die daar nog voorkomen. Het paasvuur heeft naast een sociaal-culturele dus ook nog een ecologische functie.

Al 50 jaar strijdt Espelo om de titel grootste paasvuur van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt officieus ook het grootste paasvuur van Nederland. Al vanaf november wordt er alweer gewerkt aan het paasvuur.

Dit jaar zal het paasvuur op een andere locatie gehouden worden dan in de afgelopen jaar. Namelijk Bijvanksweg 1 7451KN Holten. Het Paasvuur wordt 1e paasdag om 20.00 uur ontstoken.

Paasvuur Espelo is het bekendste paasvuur van Nederland. Dit paasvuur heeft dan ook door de jaren heen al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Jaarlijks wordt er in Espelo één van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Dit paasvuur trekt dan ook ieder jaar duizenden bezoekers, vanuit heel het land. Bovendien heeft het paasvuur een vermelding in het “Guinness Book of Records”, in 2012 werd het grootste paasvuur ter wereld gebouwd. De bouwers maakten toen een paasvuur met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.