voor Holten, door Holten

Paasvurenwedstrijd

0

HOLTEN – Traditioneel vindt rond ons dorp jaarlijks met Pasen een uniek evenement plaats, waarbij vier buurtschappen een wedstrijd houden met als doel het grootste en/of mooiste paasvuur te bouwen.

Verder heeft ook de buurtschap de Lichtenberg (vanuit Holten richting Rijssen) een paasvuur.

Deze is ook te bekijken, wordt ook op Eerste Paasdag aangestoken ’s avonds om 21.00 uur.

De boakebouwers hiervan doen echter niet mee met de wedstrijd. 

Deze wedstrijden zijn aan strikte reglementen gebonden, die zijn vastgelegd door de boakebouwers i.s.m.  de plaatselijke paasvuurcommissie. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan hoogwerkers te gebruiken, moet het paasvuur met de hand worden opgebouwd en mag er alleen snoeihout worden gebruikt.

Onmiddellijk na de jaarwisseling wordt er al begonnen om zoveel mogelijk hout bij elkaar te brengen.

In de avonduren en op zaterdagen wordt er tot aan de zaterdag voor Pasen gebouwd om een zo groot mogelijk paasvuur te realiseren.

De paasvuren worden hier overigens Poasboakens genoemd en de bouwers heten de Boakebouwers.

Op de zaterdag voor Pasen gaat een keuringscommissie langs de paasvuren om de grootte en inhoud op te meten en het paasvuur te beoordelen op vorm en afwerking.

Er wordt gestreden om  drie prijzen:

-de wisselbeker voor het grootste paasvuur  (hoogte en inhoud)
-de wisselbeker voor het mooiste paasvuur  (vorm en afwerking)
-de wisselbeker voor de ontvangst v.d. commissie, etc. bij de paasvuren.

Bij de rondgang van de keuringscommissie worden de leden steeds zeer gastvrij ontvangen en verwend met een hapje (gekookte eieren) en een drankje (al of niet alcoholisch)

Aan het eind van deze zaterdag vindt in een plaatselijke horecagelegenheid de prijsuitreiking plaats onder grote belangstelling.

Op de Eerste Paasdag om 21.00 uur ontsteekt de burgemeester het grootste paasvuur. Uiteraard worden dan ook de andere paasvuren aangestoken.

Mocht het zo zijn dat er één of meerdere paasvuren niet mogen worden aangestoken, als b.v. de wind verkeerd staat, kunt u dit lezen op Eerste Paasdag vanaf 12.00 uur op de site van de VVV Holten

( www.vvvholten.nl ).

Verder zal het dan ook aangeplakt zijn op het raam van de winkel van de VVV. 

De plaatselijke VVV ontwerpt jaarlijks een zgn. paasvuurrroute, die langs de vier paasvuren leidt en waarvan velen in de laatste weken voor Pasen gebruik maken om de vorderingen te bekijken. Ook op de avond van de Eerste Paasdag is dit een druk gebruikte route. Een routekaart is gratis af te halen bij het VVV-kantoor Holten.

Het is verstandig, om de juiste richting van de route te volgen. Het parkeren is op eigen risico. Het betreden van de terreinen uiteraard ook op eigen risico. 

Dat het bouwen van paasvuren in Holten leeft, mag tevens blijken uit het feit, dat het grootste paasvuur, dat in het Guinnesbook of records is vermeld, gebouwd is door de Holtense buurtschap Espelo in 1987 en een hoogte had van ruim 27 meter en een inhoud van  4600 m3  hout.

De keuring vindt plaats op zaterdag 11 april en zal starten en eindigen bij Bierlokal.

13.30 uur bij Bierlokal am Bahnhof, Stationsstraat 9, Holten.

13.45 uur: Vertrek naar het paasvuur van de Lichtenberg.

14.30 uur: Vertrek naar Holterbroek.

15.15 uur: Vertrek naar Dijkerhoek.

16.00 uur: Vertrek naar Espelo.

16.45 uur: Vertrek naar de Beuseberg.

17.30 uur: Klaar met jureren.

18.00 uur: Juryberaad.

19.30 uur: Prijsuitreiking. 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.