Onderzoek Veiligheidsregio naar paasvuur Espelo afgerond

0

HOLTEN/RIJSSEN – Het college heeft na het paasvuur in Espelo, de Veiligheidsregio verzocht een onderzoek in te stellen naar het proces van vergunningverlening en de hulpverlening. Die onderzoeksresultaten zijn nu bekend. Het college neemt de adviezen uit het onderzoek over.

In Espelo is dit jaar het grootste paasvuur ooit gemeten. Bij het paasvuur is een cameraman die binnen de omheining stond, gewond geraakt. De vraag naar de oorzaak hiervan heeft eerder centraal gestaan bij onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Arbeidsinspectie. De gemeente Rijssen-Holten wilde aanvullend weten welke leerpunten te trekken waren uit de vergunningverlening en de samenwerking van de hulpverlening.

Het rapport van de Veiligheidsregio is nu aan de gemeente aangeboden.

Burgemeester Hofland is tevreden met het rapport: “Het laat op objectieve wijze zien waar wij als gemeente verbeteringen bij de vergunningverlening kunnen aanbrengen. Trouwens ook voor de hulpverleners is het goed wanneer er vanuit een onafhankelijke partij naar hun activiteiten gekeken wordt. Dat is nu ook gebeurd. We kunnen altijd leren van onze ervaringen, gemeente en overige betrokken partijen”.

Burgemeester Hofland betreurt het nog steeds dat een cameraman van RtvOost gewond is geraakt. “Gelukkig gaat het met hem al beter en heeft hij zijn werk weer gedeeltelijk opgepakt. Daar ben ik blij mee”.

Vooral de communicatie binnen de verschillende betrokken organisaties kan beter. De onderzoekers adviseren om zowel de afspraken schriftelijk vast te leggen, alsook te zorgen voor goede communicatie binnen deze verschillende organisaties. Zo is vanuit de meldkamer Apeldoorn een ambulance vanuit Deventer gestuurd, terwijl rekening is gehouden met de afspraken om vanuit de meldkamer Hengelo bij calamiteiten de hulpdiensten aan te sturen. Daarnaast is het advies gegeven het proces van vergunningverlening te ‘herzien’ en rekening te houden met een toename van risico’s van te houden evenementen. Bij het groter groeien van een evenement moet tijdens het proces bijstelling mogelijk zijn, inclusief het bijstellen van risicofactoren. Ook het regionaal evenementenbeleid zal op enige punten aangescherpt moeten worden

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer