Nog plaatsen vrij voor uniek orgel benefiet diner

Vrijdag 29 september kookt sterrenchef Erik de Mönnink in Dorpskerk

0

De actie voor de restauratie van het Naber-orgel gaat richting haar apotheose. In het weekend van 29 en 30 september zijn er twee grote evenementen in de Dorpskerk. Een korenavond op zaterdag 30 september met medewerking van Holtense koren en op vrijdag 29 september een uniek benefiet diner met Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter.
Sterrenchef De Mönnink heeft een speciaal viergangen diner samengesteld waarvan gasten kunnen genieten met orgelklanken op de achtergrond van organist Jan van Dijk. Voor dit diner in deze prachtige setting zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar.

Een ton voor het Naber-orgel
Dus geïnteresseerde gasten moeten er snel bij zijn, want het diner is een eenmalig event waarbij ‘vol is vol’ geldt. Kosten voor het diner zijn 150 euro per persoon, dit is inclusief speciaal geselecteerde wijnen door Erik de Mönnink. Een groot deel van dit bedrag komt ten goede van de restauratie van het Naber-orgel van de Dorpskerk. Er is inmiddels al ruim 75.000 euro binnengehaald dankzij gulle giften van Holtense bedrijven en particulieren. “Een prachtig bedrag, maar we gaan voor een ton, dus er moet nog een aardig bedrag bij komen”, vertelt Johan Veneklaas Slots namens het campagneteam. Een plek reserveren voor het diner kan via [email protected].

‘Voor Holten’
Erik de Mönnink werkt graag mee aan het benefietdiner. “Natuurlijk zei ik meteen ja”, aldus de sterrenchef. “Zaken voor de Holtense gemeenschap daar lever ik met liefde een bijdrage aan.” Hij kookte vorig jaar ook al eens in een grote kerk in Enschede voor Twente Culinair. “Heel bijzonder en dat zal nu ook weer zo zijn. Die sfeer en ambiance zijn uniek om mee te maken.” Een deel van de gerechten wordt al bereid in de eigen keukens van De Mönnink van De Swarte Ruyter en zijn net geopende Monkey Foods. “Dat scheelt weer met het huren van apparatuur in de kerk zelf en zo blijft er dus meer geld over voor het orgel”, aldus De Mönnink.

Achterstallig onderhoud
Het Naber-orgel werd in 1855 gebouwd door de bekende orgelmaker Naber uit Deventer. Het laatste grote onderhoud is ruim 30 jaar geleden uitgevoerd. Om ook de volgende generaties te laten genieten van dit historische orgel in een bijzondere kerk is er een extern onderzoek gestart naar de kwaliteit van het orgel. “Conclusie van het rapport is ernstig achterstallig groot onderhoud. Om het orgel weer in goede staat te krijgen en de klank en bespeelbaarheid te verbeteren is een restauratie echt nodig”, vertelt Veneklaas Slots. “Deze restauratie kost in totaal 200.000 euro, waarvan wij zelf als kerk het doel hebben de eerste 100.000 euro bij te dragen. Dit mede dankzij inkomsten uit onze jaarlijkse veiling en boekenmarkt. Maar die tweede ton willen we door middel van giften en activiteiten ophalen bij betrokken Holtenaren.”

Campagneteam
Om dit doel te bereiken is er een team samengesteld bestaande uit Johan Veneklaas Slots, Dik Wolters (beide namens de kerk), Hendri Markvoort, Tetske Rouweler en Laurens Jan Stam. “Wij denken als kerk dat we het breder moeten trekken dan onze leden en dus hebben we ook een team geformeerd waarin ook mensen zitten die geen kerkelijke verbondenheid hebben met de kerk (maar wel met het dorp). Mensen met een groot netwerk en kwaliteiten op organisatorisch en media gebied waar wij graag gebruik van kunnen maken”, legt Veneklaas Slots uit.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.