voor Holten, door Holten

Nijkamp bakt wederom beste oliebol van Nederland

HOLTEN – Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen heeft het weer waargemaakt. Hij wint de oliebollencompetitie van het Gilde. Martin Nijkamp staat al zeven jaar in de top 2 van deze competitie en bewijst hiermee dat hij een heel goede vakman is als het gaat om oliebollen bakken. Toet, De Echte Bakker in Apeldoorn haalde de tweede plaats en Steenbergen met twee winkels in Meppel bereikte voor het eerst het podium met een mooie derde plek.

Vergelijkende keuring
De oliebollenkeuring was dit jaar voor het eerst iets anders van opzet. Alle Echte Bakkers van Nederland konden gedurende twee weken maximaal twee keer hun oliebollen insturen in de voorronde waarbij de inzenders die met een 8 of hoger (5 sterren) werden beoordeeld automatisch een plek in de finaleronde verdienden. De keuringen zijn uitgevoerd door Cees de Haan, kwaliteitsadviseur van meelleverancier Koopmans en Mark Plaating, Bakkerij Expert en Meester Boulanger van grondstofleverancier Zeelandia samen met de keurmeesters van het onafhankelijk Nederlands Bakkerij Centrum. Naast dat de normering is opgeschroefd ten opzichte van eerdere jaren werden de 15 finale-inzendingen voor het eerst in een vergelijkende keuring beoordeeld.

Nooit van zelfsprekend
Voor Martin en Ingrid Nijkamp is het nooit vanzelfsprekend deze prijs weer in de wacht te slepen. Met de vernieuwde opzet van de keuring was het dit jaar extra spannend en toen het verlossende telefoontje kwam was de blijdschap groot. Vanaf begin november bakt Martin al 3 tot 4 keer per week oliebollen. Zo oefent hij weer tot in de finesses. “Het komt wel uit de tenen,” vertelt Nijkamp. “Iedereen wil graag een prijs winnen en het niveau wordt steeds hoger. Dat vind ik ook heel goed, maar het gaat niet vanzelf.”

Close finish
De keurmeesters Cees de Haan en Mark Plaating laten weten dat de inzendingen in de finale gekenmerkt werden door mooie uitgebalanceerde smaken. De charme van een oliebol ligt volgens hen opgesloten in een krokante korst en een zachte binnenkant. Dat hadden alle finalisten. De winnaar Nijkamp bakt een excellente oliebol met een perfecte vulling en vorm en bewijst daarmee zijn constante hoge kwaliteitsniveau. Ook de smaak haalt een hoge score in de beoordeling en dat is voor de consumenten natuurlijk het belangrijkst!

Oliebollenfeest
De winkeldames in Holten en Zutphen zijn ook superblij met de hoofdprijs. Ze gaan deze prijswinnaars met extra veel plezier laten proeven en verkopen. Ingrid Nijkamp is druk bezig met de voorbereidingen. “We gaan in Holten weer buiten oliebollen verkopen en als er een rij staat maken we het gezellig met een muziekje, wat te drinken en natuurlijk lekkere oliebollen om te proeven,” vertelt Ingrid. Martin en de bakkers zetten alle zeilen bij in de bakkerij zodat iedereen kan genieten van deze top oliebollen. Tot slot nog een goede tip voor thuis: verwarm de oliebollen 8-10 minuten in een voorverwarmde (180°C) oven en ze worden lekker warm en krijgen een nog krokanter korstje.

Top 20 in het AD
Ook het AD is dit jaar erg te spreken over onze oliebollen. Het testpanel heeft ze beoordeeld met een 8,5. Dit is het smaakoordeel en tevens de eindconclusie van het testpanel:
“Gedreven ondernemersechtpaar Martin en Ingrid Nijkamp krijgt met een hoge klassering weer loon naar werken. Uitgebalanceerde, frisse smaak. Een oliebol waarvan je een tweede exemplaar wilt.”

Reacties zijn gesloten.