Nieuwjaarstoespraak burgemeester A. Hofland

0

Dames en heren,    

Het jaar 2014 is begonnen! Ik wens u in alle opzichten een gezond en goed 2014 toe.
Het nieuwe jaar is van start gegaan. Zelf stond ik met velen op oudejaarsdag in de rij bij bakker Nijkamp in Holten, die van de heerlijke oliebollen en de sfeer was goed; men had zo op het oog zin in een nieuwjaar. Veelzeggend was dat een inwoonster naar me toe kwam en vertelde dat 2014 voor haar een jaar van verandering gaat worden. Ze had nieuw werk gevonden, eindelijk werk waarvoor ze was opgeleid.
Dames en heren,
Enkele weken geleden sprak ik een ondernemer en hadden we het over de mogelijkheden voor ondernemers in Nederland en in Rijssen-Holten. Hij vertelde me dat we moeten accepteren dat de wereld om ons heen verandert. Als je dat accepteert, zie je de toekomst als een uitdaging. Hij vertelde me dat 2014 wat hem betreft een prima jaar wordt.
Hij klonk zo zelfverzekerd, dat ik daar gelukkig van werd. Positief het jaar in en vooral met elkaar er een positief jaar van maken.
We leven met elkaar in een rijk en prima land. Nederland is een land om trots op te zijn. Als je wat lijstjes bekijkt dan scoren we als Nederland heel goed. Heel wat beter dan we elkaar wel eens aanpraten.
Nederland staat op de 3e plaats van goede universiteiten. Onze taalvaardigheid scoort zeer hoog en we staan op de 4e plek voor de mate van innovatie in de economie. We hebben de beste haven van de wereld, scoren zeer hoog met onze beroepsbevolking. Procentueel kennen we weinig honger en we kennen de minste 65 plussers die leven in armoede. Alle reden dus om positief te zijn.
In Rijssen-Holten geldt dat zeker ook. Na wandelgemeente en de beste politicus in Twente in 2012 waren we in 2013 de beste Overijsselse gemeente volgens weekblad Elsevier op het gebied van wonen, werken en recreëeren.
Daarnaast waren we weer de MKB vriendelijkste gemeente van Overijssel en Oost Nederland en werden we landelijk 2e.  Kortom we mogen positief zijn. De ondernemer had wat mij betreft al het jaarthema voor ons te pakken: positief zijn en ondernemen. Als gemeente voeren we met trots de titel samen en ondernemend Rijssen-Holten. Natuurlijk willen we een beetje als ondernemers onze gemeente runnen, maar dat dekt niet de titel ondernemende gemeente. Neen, het moet vooral gezien worden als eerbetoon aan al onze ondernemers. Ondernemers, zoals onze winkeliers die hun weg zoeken, krachten bundelen en waar we dit jaar het ondernemersfonds mee gaan inrichten.
Ondernemers in de bouw, die met het opveren van de woningmarkt en het vrijkomen van Rijksgelden voor duurzaamheid hun kansen zien. Weet u dat we dit jaar in De Kol de eerste van zeer innovatieve huizen zullen zien verrijzen? Ondernemers in de logistieke dienstverlening die wonderwel in onze gemeente juist groei laten zien en waar in 2014 uitbreidingen gerealiseerd worden. Overige ondernemers die veel werkgelegenheid bieden en lokale bedrijvigheid kennen.
Dames en heren, ik heb respect voor onze ondernemers en dit jaar laten we dat bij enkele gelegenheden nadrukkelijk laten zien. We gaan letterlijk en figuurlijk in goede samenwerking met Bij de Tijd, HHV, KWR, HIG en Habi aan de weg timmeren. Ik verklap alvast dat zeer binnenkort vrachtauto’s met aandacht voor Rijssen-Holten de weg op gaan.
Ondernemers. In ons Deltaplan hebben we niet voor niets veel ingezet op ondernemerschap. Inmiddels zijn er cursussen met het ROC van Twente opgezet en gegeven. Het Centrum van Jonge Ondernemers in de Citadel kent een veelbelovende start. Als we positief gestemd zijn, draait de economie, is een oude regel. Als de economie draait gaat het goed met de inwoners. Als inwoners het goed hebben is het goed voor de gemeente. Laten we elkaar dit jaar bij de les houden om er een positief jaar van te maken.

In 2014, dames en heren, zal er ook voor ons als gemeente veel veranderen. Niet in de laatste plaats door de gemeenteraadsverkiezingen
op 19 maart aanstaande. Het past mij niet op deze plaats en op dit tijdstip om politieke beschouwingen te leveren. Ik wens alle partijen enorm veel plezier en succes bij de komende verkiezingsperiode.  In 2014 zijn er ook verkiezingen voor het Europees parlement. Moeilijke verkiezingen zijn dat, omdat de burger Europa vaak als zover weg ervaart. Wat dat betreft zou dat ook stof tot nadenken moeten geven over de vraag of er wel behoefte is aan een Twents parlement, een Twenteraad. Wordt de Twentse burger daar blij van?
2014 wordt dus voor de gemeente Rijssen-Holten een jaar om nieuw perspectief te zoeken. We zijn met elkaar op weg, op reis. We gaan van relatieve overvloed naar schaarste. We reizen van “ver-zorgen naar eigen kracht”. We leven niet meer met de zekerheid dat de overheid dingen wel doet, maar de samenleving pakt zelf zaken op. Niet het gemeentehuis als kracht in de samenleving, maar kerken, kulturhuizen, speeltuinverenigingen en sportverenigingen. De overheid is geen gids, maar ondersteunt in de reis. Zo gaan we samen op reis.
Dat vraagt veel van de samenleving, dat vraagt veel van bestuurders en ambtenaren. De huidige tijd vraagt immers om andere keuzes. Meer samenleving, andere overheid.
Zo gaan we politiek 2014 in. Samenwerken voor de gemeenschap van Rijssen-Holten. Invulling geven aan de samenwerking in WT4 verband en in Twente. Zo verkennen we ook met meer nadruk onze rol naar de provincie. We willen de afstand naar de provincie verkleinen. Provinciale bestuurders zijn iedere dag welkom in Rijssen-Holten. We hebben als het ware altijd een werkplek voor ze klaar.

Dames en heren, het nieuwe jaar is begonnen. Een positief en ondernemend jaar. Laten we het glas heffen en een toast uitbrengen op onze gezamenlijke inspanningen voor 2014. En laten we elkaar vooral een gezónd jaar toewensen!
Op 2014!!

Holtens weekoverzicht
Abonneer je op ons weekoverzicht en ontvang het laatste nieuws elke zaterdag rechtstreeks in je inbox
Je kunt uiteraard altijd weer afmelden!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer