voor Holten, door Holten

Margriet opent Infocentrum Canadese Begraafplaats

4

HOLTEN – Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven openden vrijdagmorgen het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten. Het centrum heeft onder meer een digitale ‘soldiers database’ waarin informatie te vinden is over alle 1394 in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Canadese soldaten die hier begraven liggen.

Het centrum is het initiatief van een vriendenclub van Holtenaren.

In eerste instantie gingen vijf jaar geleden hun gedachten uit naar een ‘soort tuinhuisje’, aldus Gerrit Jan van ‘t Holt in een toespraak. Gaandeweg werd het een flink gebouw met daarin onder meer een filmzaal. Alles met de bedoeling dat de gebeurtennissen, de namen, de verhalen uit de oorloog blijven voortleven ‘nu er steeds minder mensen zijn die er uit de eerste hand over kunnen vertellen’, aldus Van ‘t Holt.

Als officiële openingshandeling trokken prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven een doek weg voor een glaskunstwerk van Annemieke Punt (links) uit Oldenzaal. Centraal daarin is een rode vorm, voorstellend een klaproos, symbool oorspronkelijk van de Eerste Wereldoorlog. Voorafgaand aan de opening legden Margriet en Pieter een krans op de Canadese Begraafplaats op de Holterberg. Daar sprak Charles Reeves (Canadees veteraan, na de oorlog in Nederland gebleven en 30 jaar hovenier van de begraafplaats in Holten) de woorden van de de Act of Remembrance. Hij is inmiddels 87, en sprak stram in de houding: ‘They shall not grow old, but we will remember them’.
(bron tubantia Foto’s G.Willems)

 • De Snelste

  Hulde aan de kleine [b]Grote man[/b]die aan de basis van dit alles stond.
  Een geweldig levenswerk. Je zou Ereburger van Holten moeten worden.

  • sjerruf vant k

   helemaal mee eens. Grote klasse!!!!

 • De Snelste

  Hulde aan de kleine [b]Grote man[/b]die aan de basis van dit alles stond.
  Een geweldig levenswerk. Je zou Ereburger van Holten moeten worden.

  • sjerruf vant k

   helemaal mee eens. Grote klasse!!!!

WAARDEER JE DIT ARTIKEL?

Deel dit artikel dan met je vrienden!
Wanneer je actief deelt zul je dit bericht minder vaak zien!
close-link