Liveband KI 3 oktober in Daglicht

HOLTEN – KI wie?? zullen vele lezers van HoltenExtra denken en toch bestaat deze band al bijna 40 jaar, alleen hebben ze sinds 1986 niet meer opgetreden.

Even een klein stukje (niet volledige) Holtense popgeschiedenis. In de jaren ‘60 en ’70 waren er niet zoveel bandjes in Holten als nu in 2015. Instrumenten en installaties waren duur en het oprichten van een band was een zeldzaamheid. In Holten had je The Sensation Rockets met onder andere Herman van Gazan en later kwam de band Touch, vanuit hun oefenruimte ontstond de 1e Schure,  maar dat was het dan ook wel zo ongeveer. Het was de tijd van de 1e Schure en later de 2e Schure en op popgebied in Holten vooral de tijd van de Schuredag waar alle grote pophelden van Nederland hebben gespeeld zoals Herman Brood, Alquin, Solution, Sweet ‘dBuster.

In 1976 werd KI opgericht. Een vreemde naam voor een band maar de oprichters wilden zich onderscheiden en het anders doen dan andere bands. KI staat voor Kunstmatige Instrumentatie en de band wilde geen covers spelen maar uitsluitend eigen nummers en bij voorkeur in dialect. De band Normaal was een jaar eerder opgericht maar nog volstrekt onbekend want de doorbraak van Normaal was het nummer Oerend Hard wat in 1977 werd uitgebracht, en de jongens van Bökkers waren nog amper aan geboren. Verder waren er in Nederland nog geen bands die in de eigen streektaal zongen. KI werd opgericht door de vrienden Herman Steunenberg (Schutte) Henk Reitsema (Reiger) Henk Wegstapel (Pika) en Meindert Koopman (van Velink) Later werd de band aangevuld met gitarist Albrecht Bulsink ( van de Bakker). Eerst oefenen in de woonkamer en later op zolder.

De eerste basgitaar was een theekist die Herman bij ten Have Deventer had gekocht, een stok eraan en een waslijndraad. Seasick Steve gebruikte een dergelijk instrument vorig jaar nog op PinkPop. Bij de eerste nummers werd het ritme gespeeld met de handen op emmers en knippen met de vingers maar dat ging veel te soft dus leende Meindert het drumstel van de drummer van Touch.  De nummers gingen over het platteland en alles wat daar gebeurde. De trouwe fans uit die tijd kunnen nu nog steeds probleemloos diverse nummers nazingen terwijl er nooit een LP of Single is uitgebracht door KI. De nummers waren pakkend en aanstekelijk en de teksten origineel. Met name de nummers Huttenkloas, KI en Riepel-Rappel-Reppel waren regelrechte krakers. KI speelde uiteraard diverse keren in de Schure maar ook het clubcircuit rondom Holten werd onveilig gemaakt. Steeds weer zocht de band de grenzen op tijdens optredens. Zo werden rookbommen ingezet en brandende vloeistof dia’s om de sfeer te verhogen en menig optreden liep uit de hand. KI werd een begrip in de Regio. Maar zoals met zoveel bandjes, gingen de heren studeren, werken en andere prioriteiten. In 1986 gaf KI nog een keer een reünie optreden in de Schure, een legendarisch optreden wat menig fan zich nog kan herinneren. De band had plannen om weer vaker te gaan spelen maar het noodlot sloeg toe. Bassist Henk Reitsema kwam geheel onverwacht te overlijden. De wereld stond voor zijn familie en vrienden stil…….

De band heeft nooit meer opgetreden sinds die dag en toch was er regelmatig bij de achterblijvende bandleden dat gevoel van “we moeten nog weer eens spelen”. In 2014 gingen Albrecht, Herman en Meindert weer spelen maar de bassist werd gemist en gingen de heren op zoek naar een nieuwe bassist en vonden die in Marian Rensen (van Niekaamp) en dan moet het er natuurlijk een keer van komen. De Schure is jammer genoeg niet meer, maar in Holten hebben we Daglicht, een erg geschikte locatie voor bandjes. De band KI staat garant voor spektakel en sfeer en hoewel de heren iets ouder zijn geworden is de muziek nog even pakkend en origineel en er zijn ook nog een aantal nieuwe nummers geschreven.   In de pauze en voorprogramma en natuurlijk de afterparty zal Schure DJ Paul de Vrijer de muziek verzorgen en zijn vakmanschap zal in de jaren alleen maar zijn toegenomen.

Reacties zijn gesloten.

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. AccepteerLees meer