Holten iets donkerder op 24 oktober

0

HOLTEN – Op zaterdag 24 oktober is het Nacht van de Nacht. Ook onze gemeente doet daar dit jaar aan mee.

Deze nacht wordt voor de 5e keer georganiseerd door de provinciale Milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu. In 2008 vonden in Overijssel 22 avondactiviteiten plaats waaraan meer dan 2.500 mensen deelnamen.

Wat is de Nacht van de nacht?
De nederlandse nacht wordt steeds lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Het zien van een volle sterrenhemel is zeldzaam, ook in onze provincie. Nachtdieren raken in de war en mensen slapen slechter.

Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur.
Om te genieten van de duisternis worden de lichten tijdens de Nacht van de nacht, daar waar dat kan, gedoofd.

Wat doet de gemeente?
De gemeenteraad van Rijssen-Holten heeft besloten waar dat mogelijk de verlichting in de gemeentelijke gebouwen tijdens de Nacht van de nacht te doven.

Ook meedoen?
Iedereen kan aansluiten! Het natuurdiorama (museumholterberg.nl) doet jaarlijks mee met een nachtwandeling (wel aanmelden) en Lucky stopt die nacht zijn lichtstraler. Wilt u meedoen meld u dan aan op de website van de Nacht van de Nacht: http://www.laathetdonkerdonker.nl of nachtvandenacht.nl

Veiligheid
Natuurlijk is licht belangrijk en leuk. Voor de veiligheid of je veilig te voelen is voldoende licht van belang. En licht kan sfeervol zijn, maar er kan minder, slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is.

Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom worden steeds meer gebouwen, kerken en gemeentehuizen aangestraald met felle lampen die vaak de hele nacht blijven branden? En is die openbare verlichting altijd wel nodig of kan deze op rustige uren worden gedimd of zelfs worden gedoofd?

Meer informatie
Kijkt u voor meer informatie op de website van de Nacht van de Nacht: http://www.laathetdonkerdonker.nl of http://www.nachtvandenacht.nl

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.